Obuka na radarsko-računarskim sredstvima u 126. brigadi VOJIN

Petak, 23.9.2022 | Obuka
Na radarskim položajima 126. brigade vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja realizuje se obuka stalno zadejstvovanih snaga za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora Republike Srbije.

Obuka se izvodi u okviru redovnih aktivnosti, a obuhvata uvežbavanja radarskih tehničara, operatora za izlaganje podataka i operatora za identifikaciju, koji su angažovani na ključnim radarskim sredstvima i sistemima. 

Po realnom scenariju, proigravaju se procedure prilikom realizacije zadataka u prikupljanju, obradi i distribuciji podataka radarskog osmatranja, i uvežbavaju praktične radnje u toku opsluživanja i osnovnog održavanja radarsko-računarskih sredstava.

Realizacijom ove obuke obezbeđuje se da svi pripadnici 126. brigade VOJIN zadovoljavaju najviše standarde, neophodne za efikasnu kontrolu vazdušnog prostora Republike Srbije, navođenje borbene avijacije u lovačkoj nameni, pružanje navigacijske pomoći vazduhoplovima u nuždi i usmeravanje artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva.

Povezane vesti