Пето заједничко гађање циљева у ваздушном простору „Шабла 2019“

Среда, 5.6.2019 | Обука

Припадници Министарства одбране и Војске Србије на полигону „Шабла“ у Републици Бугарској од 4. до 14. јуна извешће заједничко гађање циљева у ваздушном простору са припадницима оружаних снага те земље.

На заједничком гађању учествује око 130 припадника наше војске из састава Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, Копнене војске, Команде за обуку, Генералштаба и Министарства одбране.

Командант 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства бригадни генерал Тиосав Јанковић, који је помоћник руководиоца гађања за ракетне јединице за ПВД на гађању, истакао је да је реч о петом заједничком гађању на том полигону на коме учествују припадници Војске Србије.

- Ове године, осим ракетних јединица наоружаних системима „НЕВА“ и „КУБ“, учествују и припадници 101. ловачко-авијацијске ескадриле из састава 204. ваздухопловне бригаде, који ће извести ракетирање циљева у ваздушном простору, а први пут на заједничком гађању учествују и припадници артиљеријско-ракетног дивизиона ПВО који ће извршити гађање лаким преносним ракетним системом „Стрела-2М“ – нагласио је генерал Јанковић.

Он је истакао да је свако бојно гађање круна обуке појединаца и посада и послуга тих јединица.

- Као такво, има за циљ да подигне ниво оспособљености, да припреми појединце и послуге за најтеже и најсложеније задатке, али и да се провери и потврди оспособљеност и обученост утврђене на тренажним и контролно тренажним гађањима – објаснио је генерал Јанковић.

Припадници РВ и ПВО Војске Србије од 2010. године изводе заједничка гађања на полигону „Шабла“, а говорећи о значају петог заједничког гађања, генерал Јанковић је истакао да је тај континуитет важан јер се састав у јединицама подмлађује, долазе млађи официри, подофицири и војници и веома је важно да свако од њих буде у прилици да макар једном изврши бојно гађање.

- Са друге стране, задаци који се извршавају на бојним гађањима увек се изводе у сложенијим условима него што се то чини на тренажним и контролно-тренажним гађањима и логично је да је бојно гађање, као такво, изазов за све и што чешћим извршавањима можемо бити сигурнији да нам је обука комплетна, односно да су нам послуге оспособљене и спремне за извршење својих борбених задатака који произлазе из намене јединице – закључио је генерал Јанковић.

Полигон „Шабла“ налази се на обалама Црног мора, а део припадника РВ и ПВО, током гађања, биће базиран на аеродромима „Граф Игњатиево“ и „Балчик“. Припадници РВ и ПВО Војске Србије успешно су на том полигону бугарске армије изводили гађања 2010, 2011, 2013. и 2017. године.

Повезане вести