Србија ће чувати своју слободу

Петак, 20.10.2017 | Актуелности

Почасном артиљеријском паљбом из шест артиљеријских оруђа, данас је на аеродрому „Батајница“ започео приказ дела оперативних способности Војске Србије „Слобода 2017“.

Почасном артиљеријском паљбом из шест артиљеријских оруђа, данас је на аеродрому „Батајница“ започео приказ дела оперативних способности Војске Србије „Слобода 2017“, у част обележавања Дана ослобођења Београда у Другом светском рату.

Јавности су представљени нови авиони МиГ-29 и савремена опрема војника по концепту „1500“, а у оквиру тактичко-техничког збора приказани су производи одбрамбене индустрије Србије. У летачком делу приказа, уз авијацију Војске Србије, наступила је и руска акро-група „Стрижи“.

Том приликом, председник Републике Србије Александар Вучић истакао је да је данас велики дан, дан када је Београд ослобођен 1944, тачно три године након што су нацистички окупатори стрељали на хиљаде људи у самом Београду, Краљеву, широм Шумадије и на крају, у Крагујевцу.

– Од те смрти, од тог ужаса, ослободили смо се 20. октобра, ослобађајући српски главни град. И ослободили смо се, надам се заувек, оне врсте лудила која је сматрала да је оправдано убијати и стрељати у име расе, нације и оне идеологије која је неке људе сматрала мање вредним од других и то толико мање да и не заслужују да живе, рекао је председник Републике, напомињући да је сасвим могуће да још увек постоје они који нас сматрају мање вредним и који мисле да за нас и њих не важе иста правила.

На данашњи дан, истакао је председник Вучић, ми се подсећамо да смо се 20. октобра 1944. те филозофије заувек ослободили и да више никад на њу нећемо пристати „ јер нама наш живот, живот људи у Србији, Србији коју волимо више од свега непроцењиво драгоцен, изузетно вредан и да ћемо бити довољно снажни, способни и опремљени да никоме више не дозволимо да га подцени, а још мање да га узме.“

– Србији, Београду, сваком другом граду у нашој земљи потребна је стабилност, развој и раст и ми врло добро знамо да је мир основни услов за све то и све ћемо урадити да он буде на овим просторима ако не вечан, онда бар довољно дуготрајан да нам се роде и умру генерације које никакав рат неће памтити, које ће добро мислити о себи и које ништа лоше неће мислити о другима, рекао је председник напомињући да морамо бити јаки, здрави и развијени да бисмо били поштовани и да би се чула наша реч.

Он је истакао да се управо зато 20. октобар обележава у Батајници, „уз војску, оружје и оруђе наше суверености, наше независности и нашег мира, наше европске перспективе и пријатељства с Русима и Кинезима и наше војне неутралности, а више и пре свега показујемо људе, оружје и оруђе наше српске слободе“.

– Нови авиони, нова техника, тенкови, артиљеријска оруђа, нова опрема наших војника није никаква претња било коме него још један доказ колико свој живот ценимо и да ћемо итекако умети да га заштитимо, рекао је председник, истакавши да данас пред војницима којима би се свака земља поносила може мирно да каже да нико не може да нападне Србију некажњено и да ћемо да бранимо живот сваког човека у Србији.

Он је истакао да других намера, осим да се изградњом путева, отварањем фабрика и нових радних места и стварање вишкова који ће омогућити да животе још боље заштитимо, подсећајући да је Србија кроз историју изгубила довољно људи. Он је нагласио да ми данас желимо модерну државу, јаку и развијену, која ће другима бити гарант мира и стабилности, поуздан партнер и искрен пријатељ.

– Тежимо историјском договору-дуговечном са Албанцима, хоћемо комшијски живот и пријатељство са Бошњацима, већу повезаност с Црном Гором и добре односе с Хрватском, рекао је председник, подсећајући да свима мора да буде јасно да се Србија не плаши преговора, али и да не преговара зато што се плаши.

 Он је поносно истакао да наша војска сваког дана постаје боље опремљена, снажнија и обученија и да ће бити и боље плаћена, напомињући да смо ми ослобођена, независна и суверена земља, земља која хоће да се бави собом, да напредује, учи, ради, расте и развија се.

– Официри, подофицири и војници Војске Србије, хвала вам што сте у претходне две деценије издржали бројна понижења. Хвала вам због војске и земље коју штитите. Хвала што сте били стрпљиви чекајући боља времена за себе и војску коју толико волите, а ја вам данас поручујем да су та боља времена коначно стигла и да ћете из године у годину ви живети боље и да ће ваша деца имати бољу будућност, рекао је председник Вучић подсећајући да ће Србија бити отворена за сваког ко дође као пријатељ.

Он је истакао да ће Србија чувати своју слободу и да се неће стидети свих наших ратова и слободе коју је ослободила, јер ју је извојевала својом крвљу а не туђом. Баш зато, истакао је он, славићемо дан када је Београд постао слободан и да ћемо га славити с нашим руским пријатељима, „с онима који су заједно с другим совјетским народима с српским и другим југословенским народима ослобађали Београд и гинули за слободу“.

– Хоћу да се захвалим и председнику Путину и министру Шојгуу за оружје које су дали и предали и које ћемо овде данас добити да заувек њима управљамо. Да им кажемо хвала што цените наш живот и што не мислите да је живот народа у Србији мање вредан. Хвала вама наши европски пријатељи, на подршци коју нам дајете у развоју наше земље.. Али желим да се захвалим онима који су најзаслужнији што ми данас удишемо слободан ваздух. Нека је вечна слава ослободиоцима Београда. Хвала борцима Народноослободилачке војске који су ослободили наш Боград. Хвала црвеноармејцима који су са нашим борцима учествовали у ослобађању Београда. Нека живи слободна Србија. Живела Србија! Живела Војска Србије!- рекао је на крају председник Вучић.

Председник Вучић и министар Шојгу, након завршеног приказа, на стајанки батајничког аеродрома, извршили су церемонијалну примопредају нових авиона МиГ-29, донацију Руске Федерације, који су, данас први пут представљени јавности. Председник Вучић је министру одбране Руске Федерације, том приликом, симболично, предао парадни бодеж са серијским бројевима тих ваздухоплова.

– Хвала вам најлепше још једном за ове дивне поклоне и подршку и надам се да ћемо нашу сарадњу увећавати и у будућности. Хвала и братском и пријатељском народу Русије и хвала и председнику Путину и хвала вама, лично – поручио је председник Вучић. 

Прве секвенце приказа оперативних способности, којим је руководио бригадни генерал Душко Жарковић, биле су посвећене решавању ситуације отмице ваздухоплова на редовној међународној линији, ангажовањем дежурне јединице ловачке авијације и презентацијом принудног катапултирања пилота чија је летелица током акције оштећена.

Присутни су, потом, били у прилици да виде акцију тима за борбено трагање и спасавање, у коме су учествовали транспортни хеликоптер Ми-17 који је лоцирао пилота, док су два хеликоптера гама пружала непосредну ваздухопловну ватрену подршку.

За то време, део снага за противтерористичка дејства извео је акцију неутралисања терориста, ослобађања талаца и реализацију мера против-диверзионе заштите. На другу групу терориста, која је заузела део аеродромске инфраструктуре, кренули су, затим, припадници јединица Војне полиције, а у циљу обезбеђења рејона извођења противтерористичке операције, тридесет падобранаца извело је специјални падобрански десант из авиона Ан-26.

Окупљени на батајничком аеродрому, њих више од 20 хиљада, у оквиру данашњег приказа, имали су прилику да виде и примену технике брзог спуштања са ужетом , када су из два транспортна хеликоптера Ми-8 десантирани тимови, уз једновремени прилаз два хеликоптера газела из којих је један припадник противтерористичког тима вршо ватрену подршку из ваздуха. У оквиру приказа, током неутралисања терориста, рањено је неколико припадника против-терористичких тимова као и терориста, због чега је демонстрирана и хитна медицинска евакуација ваздушним путем хеликоптером Ми-17 са тимом за трагање и спасавање уз борбену подршку специјалних тимова.

Након приказа спосбности јединаца Војске Србије на „земљи“, небо над батајичким аеродромом запарали су и ваздухоплови у саставу РВиПВО Војске Србије – авиони МиГ-29, авиони јуришници орао, школско-борбени авиони супергалеб или Г-4, као и авиони домаће производње типа ласта-95, а пратио их је налет хеликоптери газела и гама и транспортних хеликоптера Ми-17 и Ми-8.

У завршници летачког дела данашњег приказа, гости из Руске Федерације припадници акро-групе „Стрижи“, који лете на ловачким авионима МиГ-29, извели су јединствен програм групних и соло акробатских маневара, међу којима су и прелети у поретку пирамида, чекић, стрела, крст и крило.

Гледаоци на аеродрому „Батајница“ могли су да виде и демонстрациони скок припадника 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде, у једном налету, са висине од 2000 метара, који су небом пронели заставе Републике Србије, Војске Србије, Специјалне бригаде и Града Београда.

У оквиру приказа „Слобода 2017“, наступио је и пешадијски ешелон снага за реаговање Војске Србије опремљене по пројекту „1500“, у чијем су саставу су припадници извиђачких чета бригада Копнене војске, 63. падобранског батаљона, батаљона за противтерористичка дејства, део припадника војне полиције и 72. извиђачко-диверзантског батаљона Специјалне бригаде, коме се на стајанци батајничког аеродрома, у строју, придружио и моторизовани ешелон Војске Србије.

Данашњем приказу на батајничком аеродрому присуствовали су председник Републике Србије Александар Вучић, председник Републике Српске Милорад Додик, председница Народне скупштине Маја Гојковић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу, министарка одбране Републике Македоније Радмила Шекеринска, председавајући ОДКБ генерал-пуковник Јуриј Григоријевич Хачатуров, председавајући, Војном комитету ЕУ генерал Михаил Костаракос, министри у Влади Републике Србије, представници законодавне, извршне и судске власти, представнци дипломатског кора акредитованог у нашој земљи, високе делегације земаља учесница у ослобађању Београда, гости из иностранства, представници верских заједница, ветерани, хероји битака за ослобођење Београда, као и многобројни грађани.

Повезане вести