Обука на новим радарима у Ратном ваздухопловству и ПВО

Понедељак, 25.12.2023 | Обука
У 126. бригади ваздушног осматрања, јављања и навођења у току је обука професионалног састава на осматрачком радару великог домета ГМ-400, који је однедавно у наоружању Војске Србије.

Реч је о савременом радарском систему француског произвођача Талес, који захваљујући напредним софтверским решењима обезбеђује одличну слику ситуације у ваздушном простору, уз минимално одржавање и висок ниво оперативне доступности. Модел који је набавила Република Србија сматра се тренутно најбољим радаром дугог домета на свету, а наша земља је први инострани купац ове унапређене верзије.

Радар има могућност истовременог откривања и праћења широког спектра циљева на малим и великим даљинама, од авиона и хеликоптера који лете на различитим висинама, до нисколетећих објеката малог радарског одраза, као што су тактичке беспилотне летелице или крстареће ракете.

Обука се реализује на радарском положају и обухвата теоријске садржаје о принципима рада радарске технике и практичан рад на систему, а изводи се са циљем оспособљавања командира водова и одељења, радарских техничара и других специјалиста за употребу и основно одржавање радара.

Увођењем савремених радара из фамилије ГМ-400 (Ground Master) у оперативну употребу у јединицама ваздушног осматрања, јављања и навођења значајно су унапређене способности Војске Србије за реализацију задатака контроле и заштите ваздушног простора Републике Србије.

Повезане вести