Свечани испраћај контингента Војске Србије у мисију УН на Кипру

Четвртак, 15.3.2018 | Обука

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић присуствовали су данас, у касарни „Бањица“, свечаном испраћају контингента Војске Србије у мисију УН на Кипру.

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић присуствовали су данас, у касарни „Бањица“ у Београду, свечаном испраћају четрнаестог контингента Војске Србије у мултинационалну операцију Уједињених нација у Републику Кипар.
 
У Републику Кипар упућено је 45 припадника 126. бригаде ВОЈИН који ће у мултинационалној операцији боравити наредних шест месеци.
 
Обраћајући се будућим мировњацима, министар Вулин истакао је да нема лаке мировне мисије и да не постоји мировна мисија у коју се одлази лака срца и без размишљања, без припреме и озбиљне обуке.
 
- Нема лаке мировне мисије, јер тамо где се мир мора чувати, ако не и наметати, не може бити и није лако. Ви идете у земљу која је упознала мржњу и сукобе, у земљу која је упознала разбијање живота, уништавање породица, раздвајање народа који су некада живели заједно. Ваша посвећеност, храброст и спремност да разумете друге народе, њихову муку и невољу, разлог је зашто идете у Републику Кипар, разлог је зашто идете да покажете својим примером како се понаша српски војник и српски официр, нагласио је министар одбране.
 
Он је поручио и да где год да су наши мировњаци били и носили нашу заставу иза њих су остајале само најлепше речи и о њима се говорило као о храбрим, честитим и стручним људима.
 
- Од вас данас не очекујемо ништа мање. Од вас очекујемо да будете баш такви какви су били они који су пре вас ишли да носе заставу наше земље и наше војске, од вас очекујемо да покажете колико су Срби велики народ и колико земља која вас је послала има разлога да се поноси вама. Не заборавите, ви тамо носите честите и славне ознаке Уједињених нација, али изнад свега ви сте официри и војници Војске Србије. Ви сте људи иза којих ће остати захвално сећање, истакао је министар Вулин и додао да ће породице мировњака, али и сви ми, бринути о њима, мислити на њих, чекати да се врате и радовати се сваком успеху, бити задовољни када се јаве и са њима делити оно што смемо и можемо, никада не говорећи колико смо брижни, али увек поносни јер знамо какви су, где су отишли и какви су људи.
 
- Од вас очекујемо да када се вратите иза вас остане само захвално сећање, и да народи који ће вас упознати знају да тамо одакле сте дошли живи народ који разуме људску муку и бригу и који је у стању да то ублажи и помогне. Захвални због ваше храбрости и спремности, захвални због свега што ћете учинити, сигурни у вашу врлину и вредност, желим вам успех и срећу, а вашим породицама да буду мирне и сигурне и поносне на вас, закључио је министар Вулин.   
 
Заставу Републике Србије министар одбране предао је командиру стрељачког вода капетану Немањи Ранковићу, који је нагласио да ће сви припадници „државну заставу носити часно и да ће све своје задатке извршавати професионално и одговорно, достојно српског војника, поносни на војску и државу Србију“
 
Свечаности су присуствовали и командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Ранко Живак, представници Војске Србије, команданти јединица РВ и ПВО, представници локалне самоуправе, цркве, чланови породица, пријатељи и родбина припадника контингента.
 
После свечаног испраћаја, министар Вулин је са сарадницима обишао Спомен собу 126. бригаде ВОЈИН те у Књигу утисака уписао – Век иза нас није само траг у времену. Век иза нас је време упорне борбе за слободу. Хвала за допринос непрекинутој традицији победника. Живела Србија.

Повезане вести