Ministar Vulin: Naše nebo je sigurno i mi ga čuvamo sami

Četvrtak, 2.5.2019 | Aktuelnosti

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majora Petra Cvetkovića i komandanta RViPVO general-majora Duška Žarkovića, obišao je na aerodromu Batajnica pripadnike Vojske Srbije angažovane u dežurnoj jedinici lovačke avijacije u okviru stalno zadejstvovanih snaga u sistemu RViPVO i prisustvovao davanju uzbune za pripravnost i pokretanje te jedinice.

Ministar Vulin je, nakon obilaska, istakao da u našem okruženju postoje mnoge zemlje koje nisu u stanju da same čuvaju svoje nebo, već ratna vazduhoplovstva drugih zemalja to rade za njih.

- Srbija nije jedna od njih. Naše nebo je sigurno, slobodno i mi ga čuvamo sami. Zahvaljujući vojno-tehničkom sporazumu između predsednika Putina i predsednika Vučića, naše nebo je slobodno, naše nebo je sigurno, a naše Ratno vazduhoplovstvo i protivvaduhoplovna odbrana je u potpunosti opremljena da čuva naš suverenitet kada je nebo u pitanju – naglasio je ministar odbrane.

Ministar Vulin je podsetio da je i danas, u vreme prvomajskih praznika, kada građani Srbije uživaju u zasluženim slobodnim danima, Vojska Srbije, kao i uvek, u pripravnosti.

- Vojska Srbije nikada ne praznuje, i nema dana kada ne čuva svoje nebo i svoju zemlju, i nema dana kada ne čuva naš način života, naš suverenitet i našu slobodu. Želim svim građanima Srbije da se lepo provedu sa svojim porodicama, ali da znaju da su uz Vojsku Srbije sigurni – poručio je ministar Vulin.

Komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Željko Bilić istakao je da se na aerodromu Batajnica u stalno zadejstvovanim snagama u sistemu PVO nalazi i ova dežurna jedinica, čiji su piloti i tehnički sastav 365 dana u godini spremni da polete u svakom trenutku, u bilo kakvim meteorološkim uslovima, danju ili noću, kako bi branili vazdušni prostor Republike Srbije.

- Danas je prikazan pokazni let, a mi smo spremni da odgovorimo na sve izazove, rizike i pretnje koji se postavljaju pred nas. Tome je naravno doprineo i prijem novih vazduhoplova, povećanje operativnih sposobnosti, povećanje broja sati naleta i nadamo se da će to ići samo ka boljitku – naglasio je general Bilić.

Jedan od pilota koji su danas leteli na vazduhoplovima MiG-29 je komandir dežurne jedinice lovačke avijacije major Dejan Janković, koji je istakao da je prikazana simulacija pojavljivanja nepoznate letelice iznad teritorije Republike Srbije.

- Simulirano je podizanje pripravnosti i poletanje dežurne jedinice, a kao što se moglo videti, uspešno smo izvršili presretanje tog vazduhoplova i izvršili njegovu identifikaciju. Nakon toga on je nastavio svojim putem, pošto je reč o avionu koji nije ugrožavao naš vazdušni prostor i vratili se na aerodrom uz bezbedno sletanje, a dežurna jedinica je time prevedena u niži stepen pripravnosti – objasnio je major Dejan Janković.

Povezane vesti