Nova postavljenja u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije

Petak, 30.12.2016 | Aktuelnosti

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić je doneo ukaze o postavljenjima na nove dužnosti, zastupanjima i prestanku profesionalne vojne službe.

Na osnovu člana 112. stav 2. Ustava Republike Srbije i člana 17. tačka 9. Zakona o Vojsci Srbije, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić je doneo ukaze o postavljenjima na nove dužnosti, zastupanjima i prestanku profesionalne vojne službe.
 
Postavljenja na novu dužnost:
 
General-major Milan Mojsilović za načelnika Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane MO.
Generalštabno usavršavanje završio je 2006. godine. Od 2007. godine obavljao je dužnost zamenika komandanta Združene operativne komande, a od 2011. bio je na dužnosti komandanta Kopnene vojske. Od januara 2013. godine nalazio se na dužnosti šefa Vojnog predstavništa u Misiji R. Srbije pri NATO. U čin brigadnog generala unapređen je 2009. a u čin general-majora 2011. godine.
 
Brigadni general Mile Jelić za načelnika Uprave za kadrove Sektora za ljudske resurse MO.
Posle obavljanja niza visokih komandnih dužnosti do nivoa brigade, bio je nastavnik u Vojnoj akademiji i načelnik Katedre operatike VA, a od 2010. godine načelnik Škole nacionalne odbrane. Od decembra 2014. godine obavljao je dužnost komandanta 3. brigade KoV. Generalštabno usavršavanje završio je 2003. godine. U čin brigadnog generala unapređen je 2014. godine.
 
Brigadni general Predrag Bandić za šefa Vojnog predstavništa u Misiji R. Srbije pri NATO.
Generalštabno usavršavanje završio je 2009. godine. U čin brigadnog generala unapređen je 2012. godine. Obavljao je visoke dužnosti u Komandi RViPVO Vojske Srbije, a od 2011. godine bio je komandant 204. vazduhoplovne brigade.
 
Brigadni general Duško Žarković za načelnika Uprave za operativne poslove GŠ VS.
Od januara 2015. godine obavljao je dužnost zamenika komandanta RViPVO, a prethodno je bio na dužnosti komandanta 250. raketne brigade za PVD, načelnika štaba u Komandi RViPVO i pomoćnika komandanta RViPVO za operacije. Završio je Generalštabno usavršavanje 2006. godine. U čin brigadnog generala unapređen je 2012. godine.
 
Brigadni general Sava Milenković za zamenika komandanta RViPVO Vojske Srbije.
Posle završetka Generalštabnog usavršavanja 2010. godine, u 250. raketnoj brigadi za PVD obavljao je dužnosti načelnika štaba, zamenika komandanta i pomoćnika komandanta za operacije. Na dužnost komandanta 250. raketne brigade za PVD bio je od 2015. godine. U čin brigadnog generala unapređen je u aprilu 2015. godine.
 
Pukovnik Vladeta Baltić za načelnika štaba Komande Kopnene vojske.
Završio je Generalštabno usavršavanje 2010. godine. U činu pukovnika je od 2002. godine. Od 2013. godine bio je na dužnosti pomoćnika komandanta Kopnene vojske za podršku. Prethodno je bio načelnik štaba i zamenik komandanta 2. brigade KoV.
 
Pukovnik Predrag Grbić za komandanta 3. brigade KoV.
Na dužnosti zamenika komandanta 3. brigade KoV bio je od 2011. godine. Pre toga obavljao je dužnosti načelnika štaba Garde i druge visoke dužnosti u jedinicama Kopnene vojske. Generalštabno usavršavanje završio je 2010. godine. U čin pukovnika unapređen je 2004. godine.
 
Pukovnik Željko Kuzmanović za komandanta 2. brigade KoV.
Završio je Generalštabno usavršavanja 2013. godine. U čin pukovnika unapređen je 2007. godine. Na dužnosti zastupnika komandanta 2. brigade KoV bio je od decembra 2015. godine, a pre toga obavljao je dužnost zamenika komandanta te brigade, kao i druge visoke dužnosti u Upravi za planiranje i razvoj GŠ VS.
 
Pukovnik Slobodan Stopa za komandanta 4. brigade KoV.
Dužnost pomoćnika komandanta Kopnene vojske za operacije obavljao je od 2012. godine. Prethodno je bio na dužnosti načelnika štaba 2. brigade KoV, kao i na drugim visokim dužnostima u jedinicama Kopnene vojske. Generalštabno usavršavanje završio je 2009. godine. U činu pukovnika je, takođe, od 2009. godine.
 
Pukovnik Savo Iriškić za načelnika Uprave za ljudske resurse GŠ VS.
Završio je Generalštabno usavršavanje 2013. godine. U čin pukovnika unapređen je 2015. godine. Obavljao je visoke dužnosti u Upravi za ljudske resurse GŠ VS, a od 2014. godine bio je na dužnosti načelnika Odseka za status u Upravi za ljudske resurse GŠ VS.
 
Pukovnik Željko Bilić za komandanta 204. vazduhoplovne brigade.
Završio je Generalštabno usavršavanje 2011. godine. U činu pukovnika od 2011. godine. Na dužnosti zamenika komandanta 204. vazduhoplovne brigade bio je od 2014. godine, a pre toga obavljao je dužnost pomoćnika komandanta RViPVO za operacije i druge visoke dužnosti u komandama i jedinicama RViPVO Vojske Srbije.
 
Pukovnik Aleksandar Bjelić za načelnika štaba Komande RViPVO.
Na dužnosti komandanta 98. vazduhoplovne brigade bio je od 2012. godine. Pre toga obavljao je dužnost zamenika komandanta te brigade i druge nastavničke dužnosti na Katedri vojnog vazduhoplovstva Vojne akademije. Završio je Generalštabno usavršavanje 2009. godine. U čin pukovnika unapređen je 2009. godine.
 
Pukovnik Milan Popović za zastupnika komandanta 250. raketne brigade za PVD.
Završio je Visoke studije bezbednosti i odbrane 2013. godine. U činu pukovnika je od 2010. godine. Od 2015. godine obavljao je dužnost pomoćnika komandanta RViPVO za operacije, a prethodno visoke dužnosti u Upravi za planiranje i razvoj GŠ VS.
 
Prestanak profesionalne vojne službe:
 
General-majoru Vojinu Č. Jondiću, dosadašnjem načelniku Uprave za operativne poslove GŠ VS.
Generalštabno usavršavanje završio je 2002. godine. Obavljao je niz odgovornih dužnosti u Kopnenoj vojsci, uključujući dužnost načelnika štaba Komande KoV i zamenika komandanta KoV. U činu general-majora je od 2013. godine.
 
Brigadnom generalu Stojanu Konjikovcu, dosadašnjem načelniku Uprave za ljudske resurse GŠ VS.
Na dužnosti načelnika te uprave bio je od 2015. godine. Prethodno je obavljao odgovorne dužnosti u Generalštabu Vojske Srbije. Generalštabno usavršavanje završio je 2002. godine. U činu brigadnog generala je od 2015. godine.
 
Brigadnom generalu Marinku Pavloviću, dosadašnjem načelniku Uprave za obuku i doktrinu GŠ VS.
Završio je Generalštabno usavršavanje 2004. godine. U činu brigadnog generala od 2013. godine. Obavljao je dužnosti pomoćnika komandanta za operacije u Komandi za obuku i komandanta 2. brigade KoV.
 
Brigadnom generalu Zoranu Luburi, dosadašnjem komandantu 4. brigade KoV.
Na dužnosti komandanta 4. brigade KoV bio je od 2013. godine. Završio je Generalštabno usavršavanje 2008. godine. U činu brigadnog generala od 2013. godine. Obavljao je odgovorne dužnosti u Kopnenoj vojsci, između ostalog dužnosti načelnika štaba Komande KoV i zamenika komandanta 4. brigade KoV.
 
Brigadnom generalu Slobodanu Joksimoviću, dosadašnjem načelniku Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane MO.
Završio je Generalštabnu školu 1996. godine i usavršavanje u oblasti bezbednosti i terorizma na Nacionalnom univerzitetu odbrane u Vašingtonu, SAD, 2008. godine. Obavljao je odgovorne dužnosti u VBA i VOA, bio je nastavnik u Školi nacionalne odbrane i na Vojnoj akademiji, kao i načelnik Visokih studija bezbednosti i odbrane.  

Povezane vesti