Obeležen Dan 204. vazduhoplovne brigade

Ponedeljak, 2.12.2013 | Aktuelnosti

Na aerodromu Batajnica danas je prigodnom vojnom svečanošću obeležen Dan 204. vazduhoplovne brigade. Počasnu smotru jedinice tim povodom izvršio je general-major dr Miodrag Gordić, zamenik komandanta Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Na aerodromu Batajnica danas je prigodnom vojnom svečanošću obeležen Dan 204. vazduhoplovne brigade. Počasnu smotru jedinice tim povodom izvršio je general-major dr Miodrag Gordić, zamenik komandanta Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane. Svečanosti su, pored pripadnika 204. brigade, prisustvovali i predstavnici komandi i jedinica Vojske Srbije, lokalne samouprave, Srpske pravoslavne crkve i bivši pripadnici Brigade.

Komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Predrag Bandić rekao je da se ove godine obeležava 85 godina od formiranja slavnog 6. lovačkog avijacijskog puka i 64 godine od nastanka 204. vazduhoplovnog lovačkog puka, jedinica koje su ušle u istoriju braneći slobodno nebo nad Srbijom. On je istakao da današnja 204. vazduhoplovna brigada radom i rezultatima pokazuje dubinu svog poštovanja prema herojima srpskog vazduhoplovstva, čije tradicije s ponosom nastvlja.

General Bandić je podsetio na herojski juriš u nebo  — aprila 1941. godine — tadašnjih pripadnika 6. lovačkog puka i istoriju koja se ponovila gotovo pola veka kasnije. On je rekao da njihova dela obavezuju današnje pripadnike jedinice i da predstavljaju ideal i putokaz.

— Danas, kao i do sada delimo sudbinu i ekonomski trenutak svoga naroda i svoje države. Objektivna ograničenja u kojima smo radili tokom ove godine nisu umanjile naš doprinos ukupnoj moći vazduhoplovstva Vojske Srbije. Nekoliko poslednjih godina, po svim pokazateljima, bile su godine napretka u obuci na aerodromu Batajnica. Donele su veru u budućnost, a građanima Srbije mirno i sigurno nebo — rekao je komandant Brigade pred svečanim strojem.

On je istakao da je njegova jedinica održala sposobnost neprekidne zaštite i kontrole suvereniteta u vazdušnom prostoru Republike Srbije, a da istovremeno stvara novu generaciju pilota aviona „mig-29“. Bandić je podsetio da je transportna avijacija uspešno letela iznad Evrope, Mediterana, Afrike i Bliskog istoka pokazujući spremnost da pomogne kolegama koji, noseći srpsku zastavu, učestvuju u multinacionalnim operacijama. Komandant je iskoristio priliku da istakne i dostignuća jedinice u obuci kadeta Vojne akademije, održavanju i unapređenju nivoa ispravnosti vazduhoplovne tehnike i saradnji sa ostalim jedinicama Vojske Srbije i civilnim strukturama.

Danas je na aerodromu Batajnica osveštana i bogoslužbena prostorija za vernike Srpske pravoslavne crkve. Kapelu posvećenu Svetom Iliji, zaštitniku 204. vazduhoplovne brigade, osveštao je Njegovo pravosveštenstvo episkop sremski Vasilije, uz sasluženje vojnog sveštenstva. Posle toga, u novom hramu prvi put je služena liturgija, nakon čega je episkop Vasilije osveštao i zastavu jedinice.

Povezane vesti