Obeležena godišnjica smrti pukovnika pilota Milenka Pavlovića

Ponedeljak, 29.4.2013 | Aktuelnosti

Pomen pukovniku pilotu Milenku Pavloviću, koji je poginuo tokom NATO bombardovanja, 4. maja 1999. godine, braneći nebo iznad Srbije, održan je juče u njegovom rodnom mestu Gornjem Crniljevu pored Osečine, nad kojim je pre 14 godina i oboren.

Pomen pukovniku pilotu Milenku Pavloviću, koji je poginuo tokom NATO bombardovanja, 4. maja 1999. godine, braneći nebo iznad Srbije, održan je juče u njegovom rodnom mestu Gornjem Crniljevu pored Osečine, nad kojim je pre 14 godina i oboren.

Memorijalnom skupu prisustvovali su predstavnici 204. vazduhoplovne brigade, koje je predvodio komandant brigade brigadni general Predrag Bandić, komandant 250. raketne brigade brigadni general Duško Žarković, članovi porodice poginulog pilota, predstavnici lokalnih i vlasti opštine Stara Pazova, koja je podržala Brigadu u organizaciji manifestacije, zatim pripadnici policije i prijatelji i poštovaoci Milenka Pavlovića.

Manifestacija je otvorena padobranskim skokom pripadnika Vojske Srbije, a nakon parastosa položeni su venci na spomen-obeležje.

- Četrnaesti put obeležavamo dan kada je poginuo naš kolega, a drugi put na ovaj način, sa željom da već sledeće godine organizovanje ovog memorijalnog skupa postane tradicija – istakao je general Bandić, obraćajući se prisutnima u Gornjem Crniljevu, napominjući da je taj kraj prepun herojskih spomenika onima koji su poput Pavlovića časno poginuli braneći svoju zemlju.

- Piloti koji su danas leteli izvršili su ispitni let za zvanje nastavnika letenja - napomenuo je general Bandić predajući porodici Pavlović zlatni letački znak kao simboličnu oznaku najboljih pilota Vojske Srbije.

Tokom memorijalnog skupa, rodno mesto pukovnika pilota Pavlovića nadletali su avioni galeb, a manifestaciju su upotpunili kulturno-umetnički program i akcija „Vojni lekar i veterinar na selu“. Lekari i veterinar 204. vazduhoplovne brigade organizovali su besplatne preglede i predavanja za stanovnike Gornjeg Crniljeva.

Tokom dvodnevne manifestacije organizovano je i takmičenje u fudbalu, izlet i obilazak Muzeja pilota Milenka Pavlovića.

Milenko Pavlović rođen je 5. oktobra 1959. godine u selu Gornje Crniljevo, kod Osečine. Prva četiri razreda završio je u rodnom selu, a osmogodišnju školu, sa odličnim uspehom, u Osečini. Na jesen 1974. godine upisao je Vojnu vazduhoplovnu gimnaziju u Mostaru, a po završenoj četvrtoj godini, sa odličnim ocenama na proveri letačkih znanja, upisuje Vazduhoplovnu vojnu akademiju. Tokom izvanredne profesionalne karijere završio je obuku za najsavremeniji borbeni avion mig-29 i Generalštabnu školu, postao komandant 204. lovačkog avijacijskog puka. Poginuo je 4. maja 1999. godine iznad Valjeva, suprotstavljajući se formaciji od 16 NATO aviona koji su bombardovali Srbiju.

Povezane vesti