Цивилно-војна сарадња
18.03.2010

ЦИВИЛНО-ВОЈНА САРАДЊА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ И ОРУЖАНИХ СНАГА САД


Делегација Европске комаде Оружаних снага Сједињених америчких држава предвођена пуковником Стивеном Зефиром, задуженим за цивилно-војну сарадњу, борави у посети Војсци Србије. 

Током четвородневне посете представници Оружаних снага САД упознати су са реализацијом активности и пројеката цивилно-војне сарадње Друге и Четврте бригаде Копнене војске. Заједно са домаћинима из Војске Србије, гости из Европске команде америчке војске обишли су пројкете реализоване са општином Сјеница, као и локације пројекта “Хуманитарна асистенција” - Оновну школу “Светозар Марковић” у Лапову и школу у селу Трубаревац код Соко Бање. 

Ове школе обновљене су током прошле године захваљујући сарадњи Војске Србије са Националном гардом Охаја, која је у потпуности финансирала посао вредан 200.000 долара, и чији су војници и лично изводили грађевинске радове.

Поред тога, америчка делегација обишла је и југ Србије, где је упозната са активностима из домена цивилно војне сарадње Четврте бригаде у Пчињском округу.

Током посете основној школи у селу Трубаревац, у којој знања стиче тридесеторо деце школског и предшколског узраста, коју су заједничким снагама обновили војници Војске Србије и Националне гарде Охаја прошлог лета, шеф америчке делегације пуковник Стивен Зефир нагласио је да је основни циљ посете успостављање нових контаката са Војском Србије, у нади да ће добра основа која већ постоји стално бити проширивана и надограђивана. Он је захвалио на срдачном дочеку у Србији, као и на добром пријему гардиста из Охaја током боравка у нашој земљи.

- Пројекат у селу Трубаревац заиста је диван, а захваљујући нашој сарадњи и заједничком труду деца су добила много боље услове за учење и боравак. Веома ми је драго што је све обављено на најбољи начин, иако похвале пре свега заслужују војници јединице Националне гарде Охаја, који су радили заједно са припадницима Војске Србије. Сигуран сам да постоји велики простор за заједнички рад на терену цивилно-војне сарадње – итакао је пуковник Зефир.

Поздрaвљајући госте, председници општина Лапово и Сокобања, Драган Златковић и Димитрије Лукић, захвалили су Националној гарди Охаја и Оружаним снагама САД на труду и средствима уложеним у обнову школа, које су пре тога биле у изузетно лошем стању. Они су их укратко информисали о историјату својих градова и плановима за будућност.

Деца из Трубаревца гостима из Америке припремила су представу, којом су им на свој начин приказали српске свадбене обичаје, а гости из америчких Оружаних снага сагледали су богату историју школе у Лапову.  

Email