Наоружање специјалних јединица

У специјалним јединицама Војске Србије се користи различито најсавременије пешадијско оружје и специфично наоружање специјалних јединица домаће и стране производње.

Снајперска пушка „барет М-95“ (Barrett М-95)


Снајперска пушка барет М-95

Снајперска пушка „барет М-95“ је намењена за уништавање важнијих појединачних циљева и лакше оклопљених возила на већим даљинама.

Аутомат „хеклер и кох МП5 9 мм“ (Heckler&Koch MP5 9 mm)


Аутомат хеклер и кох МП5

Аутомат „хеклер и кох МП5 9 мм“ је намењен за неутралисање и уништење живе силе на даљинама до 50 метара.

Аутоматска пушка „хеклер и кох  Г36Ц“ (H&K G36C Cal. 5,56 x 45 mm)


Аутоматска пушка хеклер и кох Г36Ц

Аутоматска пушка „хеклер и кох  Г36Ц“ је намењена за уништавање противничке живе силе на даљинама до 200 метара.

Пушка сачмарица „застава“ ЛП 12 ПА


Пушка сачмарица ЛП 12ПА

Пушка  сачмара  ЛП 12  ПА  је ловачка пушка која се користи у полициским јединицама као ефикасно оружје у урбаним срединама на растојањима до 150 метара. Ефекисано се користи у зградама, ходницима, тунелима, шипражју, честару, густој шуми и уопште у условима смањене видљивости. 

Калибар се не изражава у милиметрима већ на основу пречника једне кугле израђене од енглеске фунте олова (453,5027 грама).

Систем „скантрак“ (SCANTRAK)


Систем скантрак

Систем SCANTRAK је намењен за прозрачивање сумњивих предмета икс зрацима са одређеног растојања.

Возило полицијско борбено (ВПБ) М-86


Возило полицијско борбено ВПБ М-86

Возило полицијско борбено М-86 намењено је за извршавање војнополицијских задатака у миру и рату у условима примене конвенционалних борбених средстава, на различитом земљишту и у различитим земљишним условима.

Намењено је за заштиту војних и других важнијих објеката и установа, спречавање демонстративног угрожавања јавног реда и безбедности Војске Србије и грађана, борбу против диверзантских, терористичких и других наоружаних група и евакуацију људства и материјално-техничких средстава.

Заштитно одело ЕОД – 6. генерација


Заштитно одело ЕОД, 6. генерација

У случајевима када није могуће испитати сумњиви предмет са удаљености, када је неопходно прићи сумњивом предмету или извршити дезактивирање експлозивне направе користи се заштитно одело ЕОД.

Одело је израђено од кевлара и штити од парчадног дејства, муниције и ударног таласа. Отпорно је на киселину, топлоту, хабање, ултраљубичасте зраке и воду. Без заштитних плоча и шлема тежина одела је 15 килограма, док је укупна тежина 36 килограма.

Вентилатор са интегрисаним системом везе омогућава довод ваздуха који спречава замагљивање визира, као и одржавање везе са оператером.

Пушкомитраљез „миними пара 5.56 мм“ (MINIMI PARA 5.56 мм)


Пушкомитраљез 5.56 мм миними пара

Пушкомитраљез „миними пара 5.56 мм“ је намењен за неутралисање и уништавање откривених и маскираних групних и важнијих појединачних циљева.

Аутоматска пушка „хеклер и кох 416 Д14.5РС“ (HK-416 D14.5RS)


Аутоматска пушка ХК-416

Аутоматска пушка ХК-416 je намењена за уништавање противничке живе силе, и то: тачкастих циљева до 400 метара, појасних циљева до 500 метара, а крајњи домет зрна је 3600 метара. Употребом потцевног бацача граната АГ-ХК416 најбоље резултате постиже на даљинама до 350 метара.