Свечана академија поводом Дана Прве бригаде

Среда, 8.11.2017 | Култура и традиција

У Дому Војске Србије у Новом Саду синоћ је одржана свечана академија поводом 9. новембра – Дана Прве бригаде копнене војске.

Како је бригадни генерал Жељко Петровић, командант Прве бригаде копнене војске, нагласио на почетку свог обраћања гостима и припадницима бригаде, свечана академија приређена је у част наших славних предака учесника Великог рата, чије традиције настављамо, а посвећена  историји и нашем знању, сећању и надању.

– Ратни успеси српске војске и страдања српског народа не могу и неће бити заборављени. Они нас уче, али и обавезују. Уче нас љубави према слободи и отаџбини, војничким врлинама, уче нас части, али и обавезују на чојство. Своју будућност морамо градити чврсто ослоњени на славне претке и лекције из прошлости, бранећи тековине и поштујући различитости. Нема часнијег позива од војничког, нити светије дужности од одбране народа и отаџбине. Колики значај и која је цена слободе, показали су нам својим ванвременским делима славни преци, а наша је историјска обавеза сачувати је и њене вредности преносити потомцима – рекао је, између осталог, бригадни генерал Петровић.

Свечану академију, којој је, између осталих званица, присуствовао и Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, извођењем познатих српских композиција и корачница оплеменио је Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“. У уметничком делу програма наступили су и хор новосадске Гимназије „Јован Јовановић Змај“, Културно уметничко друштво „Свети Сава“ из Каћа и драмски уметник Српског народног позоришта Миодраг Петровић.

Током свечане академије бригадни генерал Петровић уручио је заслужним припадницима бригаде Војне спомен-медаље за учешће у борбеним дејствима и Медаље за ревносну војну службу.

Повезане вести