Вежба Трећег батаљона војне полиције „ Блокада 2014“

Четвртак, 29.5.2014 | Обука

Припадници Трећег батаљона војне полиције су у претходна три дана реализовали вежбу под називом „Блокада 2014“. Вежба на тему „Батаљон војне полиције у блокирању и уништењу побуњеничких група“ изведена је у рејону Новог села у близини базе „Југ“ код Бујановца.

Припадници Трећег батаљона војне полиције су у претходна три дана реализовали вежбу под називом „Блокада 2014“.

Вежба на тему „Батаљон војне полиције у блокирању и уништењу побуњеничких група“ изведена је у рејону Новог села у близини базе „Југ“ код Бујановца, а завршним вежбовним активностима присуствовали су начелник Управе војне полиције Генералштаба бригадни генерал Дејан Јанковић, начелник одељења војне полиције у команди Копнене војске пуковник Дејан Јовановић и други гости.

—У потпуности сам задовољан залагањем и радом војника и официра. У протекла три дана смо у потпуности испунили циљ вежбе, којом смо сагледали ниво обучености Трећег батаљона војне полиције за реализацију овакве врсте задатака. Видели смо добру организацију рада на командном месту батаљона и један део тактичких радњи одељења, водова и чета у току претреса терена, откривања побуњеничких група, организације потере и уништавања побуњеничке групе. Свакако, о вежби ће моћи више да се каже после детаљне анализе реализације вежбе, из које ће произаћи и мере које ће утицати на побољшање обучености припадника батаљона у наредном периоду. Овакве вежбе су важне како би војна полиција очувала место и улогу у Војсци Србије и представљала елитни део војске – рекао је бригадни генерал Дејан Јанковић по завршетку вежбе.

Руководилац вежбе пуковник Дејан Јовановић истакао је да је основни циљ вежбе био да се провери обученост команде батаљона и стекне увид у обученост јединица Трећег батаљона војне полиције.

Вежба је започета процесом оперативног планирања команде батаљона, а након доношења одлуке батаљон је приступио реализацији уништења побуњеничке групе. У оквиру те операције могло се видети да су јединице батаљона успешно извршиле марш до места извршења задатка, реализовале командантско извиђање, поселе линију блокаде и извршиле претрес терена, проналажење и уништење побуњеничке групе. Била је то добра прилика да се у пракси испроба све оно што су припадници батаљона, којим командује потпуковник Светомир Џолић, увежбавали током интензивног периода обучавања, пошто је све оно што су јединице парцијално увежбавале сада обједињено и крунисано вежбом на којој су се могли сагледати сви елементи обучености јединице.

—Важно је нагласити да је на вежби коришћен систем МИЛЕС што је омогућило да у току операција реално пратимо губике у нашим редовима и код побуњеничких снага, јер систем идентификује прецизност ватре маневарском муницијом. Пратили смо покрете јединица у реалном времену на месту извођења вежбе, што је команданту батаљона омогућило да тренутно реагује, помера јединице, захтева брже или спорије наступање – нагласио је пуковник Јовановић.

Блокада подразумева распоред јединица војне полиције којим се затвара одређен простор ради уништења побуњеничких група. Реч је о веома комплексном задатку зато што се линија блокаде најчешће поставља ноћу и прикривено, али се и поред тога никада не може искључити могућност изненађења. При извршењу тог задатка важна је координација свих елемената борбеног распореда батаљона. Војни полицајци, саобраћајни војни полицајци, криминалистички техничари, референти за противдиверзиону заштиту и водичи паса су одговорили свим изазовима вежбе и показали врхунску обученост за.

—Изведена вежба је још један показатељ да у процесу обуке тежимо оспособљавању појединаца и јединица у условима који су најприближнији стварним ситуацијама – рекао је потпуковник Светомир Џолић.

Вежбу у околини базе „ Југ“ су пажљиво пратили и чланови тима за евалуацију команде Копнене војске предвођени потпуковником Гораном Марковићем, који су проверавали и оцењивали доношење одлуке команде батаљона и рад на уништењу побуњеничке групе, али и сагледавали укупну оспособљеност припадника Трећег батаљона војне полиције за извршење задатака у све три мисије Војске Србије.

—Команда батаљона је у реалном временском року извршила правилно планирање операције, ефикасно превентивно размештање јединице, успешно поставила блокаду, организовано извршила претрес и уништење побуњеничке групе. Старешине и војници батаљона војне полиције су показали да су врлодобро оспособљени за реализацију сложених задатака и да су психофизички спремни да одговоре задацима у тешким теренским условима – рекао је потпуковник Марковић.

Повезане вести