Обележена годишњица погибије припадника 78. моторизоване бригаде

Петак, 15.4.2016 | Култура и традиција

У селу Рељан у општини Прешево, данас је обележена годишњица погибије припадника некадашње 78. моторизоване бригаде током НАТО агресије 1999. године.

Венце на спомен-обележје погинулим припадницима 78. бригаде положила је делегација Копнене војске, коју је предводио командант Копнене војске, генерал-потпуковник Милосав Симовић, делегације Града Врања, представници Полицијске испоставе Прешево, делегације СУБНОР-а Врања, Бујановца и Прешева, Дуванске индустрије и Црвеног крста Бујановац, Удружење војних пензионера, чланови породица и пријатељи погинулих.

Обраћајући се окупљенима, командант Четврте бригаде Копнене војске бригадни генерал Зоран Лубура је подсетио на дан када је, пре 17 година, страдало седам припадника 78. моторизоване бригаде.

– Данас смо се окупили на овом месту да им одамо пoчаст и изразимо наш незаборав, нека успомена на њих траје заувек – због истине и генерација које долазе никада не смемо заборавити због чега и од кога су страдали наши саборци, војници, подофицири и официри хаубичко-артиљеријског дивизиона – рекао је генерал Лубура.

На данашњи дан пре 17 година, од бомби из авиона Северноатлантског савеза погинули су мајор Љубисав Стојановић, капетан Драган Лукић, старији водник Жељко Алар, десетар Димче Стаменов, војник на служењу војног рока Слободан Мирковић и војници у резерви Александар Поповић и Нинослав Миленков.

Као и сваке године до сада, обележавању годишњице погибије својих сабораца присуствовао је и десетар Иван Лазић, који је том приликом био тешко рањен.

Повезане вести