ВЕК ПОБЕДНИКА 1918-2018

Такмичење возача поводом Дана безбедности војних учесника у саобраћају

Петак, 26.5.2017 | Обука

Поводом Дана безбедности војних учесника у саобраћају данас је у Краљеву, у касарни „Рибница“ и на аутодрому „Берановац“, након вишегодишње паузе, одржано такмичење возача.

Организатор такмичења, на коме је учествовало 26 најбољих возача из Војске Србије и тројица из НИС с којим Војска има дугогодишњу квалитетну сарадњу, била је Управа за логистику Генералштаба Војске Србије.

Отварајући такмичење, чији је циљ повећање безбедности војних учесника у саобраћају, начелник Одељења за саобраћај и транспорт Управе за логистику пуковник др Жељко Ранковић истакао је да се у Војсци наставља с такмичењем возача како би се међу њима развио здрав такмичарски дух и унапредила безбедност у саобраћају.  

Први део активности реализован је у Батаљону за обуку саобраћајне службе Центра за обуку логистике решавањем теста из познавања саобраћајних прописа, а други део обухватио је практичне радње на аутодрому „Берановац“.

Такмичење је реализовано у две  категорије, с две групе такмичара. Прва је своје возачке вештине показала на моторном возилу FAP 1118 BS/AV, а друга на моторном возилу LAND ROVER DEFENDER 110, након чега су проглашени најбољи возачи којима су додељене дипломе за освојена прва три места по категорији, као и плакете за освојена прва места у обе категорије.

У категорији возача моторног возила FAP 1118 BS/AV најбоље резултате постигао је десетар Дејан Ђурђевић из Батаљона за обуку саобраћајне службе, а у категорији возача моторног возила LAND ROVER DEFENDER 110 најбољи је био десетар Владан Павловић из исте јединице.

У склопу такмичења  први пут је званично обележен Дан безбедности војних учесника у саобраћају, када се у свим гарнизонима, у којима су лоциране јединице и установе Војске Србије, посвећује значајна пажња безбедности војних учесника у саобраћају.

У касарни „Рибница“ у оквиру обележавања Дана безбедности војних учесника у саобраћају, приређен је и приказ рада симулатора „коса раван“, „превртање возила“ и „пијаних наочара“, где су се учесници упознали са свим позитивним ефектима које пружају заштитни системи у возилу. 
 
Пуковник др Жељко Ранковић и мајор Александар Дробњаковић одржали су предавање из области безбедности саобраћаја, са тежиштем на анализи стања безбедности војних учесника у саобраћају у Војсци Србије и најчешћим узроцима настајања саобраћајних незгода (брзина возила и утицај алкохола). 

Повезане вести