Свечаност поводом војних празника у Нишу

Среда, 14.9.2016 | Култура и традиција

У касарни „Мија Станимировић“ у Нишу, данас је свечано обележен Дан артиљерије и Мешовите артиљеријске бригаде, Дан војне полиције, Дан интендантске службе, Дан саобраћајне службе и Дан техничке службе.

Свечаности су присуствовали командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, начелник Војне академије генерал-мајор Горан Зековић, команданти бригада Копнене војске, представници градских структура Ниша и Алексинца, Министарства унутрашњих послова, Српске православне цркве, удружења за неговање слободарских традиција и други гости.

– Артиљерцима, војним полицајцима, саобраћајцима, техничарима и интендантима у Мешовитој артиљеријској бригади и Копненој војсци, у Копненој зони безбедности, на државној граници са Македонијом и Бугарском, у мировним мисијама честитам празник и желим добро здравље, успех, породичну и професионалну срећу – рекао генерал Симовић, који је најбољима уручио и пригодне награде.

Празник слављеницима честитали су и министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Пуковник Звонко Стојковић, командант Мешовите артиљеријске бригаде је овом приликом подсетио на славну историју ове јединице.      

– Данас, када се у целом свету обележава један век од Великог рата, са поносом се сећамо догађаја који су означили почетак његовог краја, а који су Српску војску увели у историјске читанке. Јутро 14. септембра 1918. године, на Солунском фронту освануло је уз грмљавину 580 артиљеријских оруђа са положаја Српске војске. Постигнути циљеви су војницима омогућили силовит продор из ровова у славу. Тај дан ми артиљерци са поносом славимо – нагласио је пуковник Стојковић.

У оквиру обележавања празника, припадници Мешовите артиљеријске бригаде данас су отворили капије касарне „Мија Станимировић“. Домаћини су овом приликом посетиоцима, међу којима је највише било деце, омогућили да разгледају најатрактивнија оруђа, моторна возила и другу опрему које користе у свом раду.

Повезане вести