Обележен Дан државности

Среда, 15.2.2017 | Култура и традиција

Србија данас низом манифестација обележава Дан државности, као подсећање на Сретење 1804. године, када је почело ослобађање од Турске, и исти датум 1835., када је донет први модерни устав Србије.

Поводом Дана државности, председник Републике Србије Томислав Николић, у пратњи председнице Уставног суда Весне Илић Прелић и потпредседника Скупштине Србије Верољуба Аршина, положио је венац на споменик Незнаном јунаку на Авали

Председник Николић уписао је у Спомен књигу:
 
"Данас је 15. фебруар 2017 године. Србија је мирна и слободно земља. Нисмо богати али се полако подижемо. Водимо самостално своју политику, имамо много пријатеља на свим  стране света. Војно смо неутрални. Србија је живела и после вас, живеће и после нас. Увек за нову децу". 

Дан државности Србије обележен је данас и у цркви Светог Ђорђа на Опленцу код Тополе. Државну делегацију предводила је председница Народне скупштине  Републике Србије Маја Гојковић, a венце су положили и министар одбране Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, као и делегација Министарства одбране и Војске Србије.

Председница Парламента поручила је да само стабилна, марљива, вредна и јака Србија може да одбрани своје националне интересе и да не постоји важнији задатак од борбе за успешнију и модернију Србију која ће бити поштована и уважавана у свету.

Наводећи да се слободарске тежње српског народа не могу одвојити од демократских, Гојковић је рекла да на то упућује и чињеница да су и Први и Други српски устанак почели народном вољом и одлукама, на зборовима и скупштинама, те да се управо у најтежим условима борбе за опстанак развијало семе парламентарног живота.

"Србија не сме заборавити ни оне који су својим идејама и просвешћеношћу оставили неизбрисив траг, а један од њих је и Димитрије Давидовић, који је написао Сретењски устав у коме се огледају потребе српског друштва за слободом, националним освешћењем и окончањем феудализма", рекла је Гојковић.

Председница Народне скупштине претходно је положила венац и одала почаст на гробу вожда Карађорђа. 

Повезане вести