Обележен Дан атомско-биолошко хемијске службе

Среда, 28.9.2016 | Култура и традиција

Припадници Центра за усавршавање кадрова АБХО и 246. батаљона АБХО данас су у крушевачкој касарни „Цар Лазар“ свечано обележили Дан атомско-биолошко-хемијске службе – 28. септембар.

Свечаности су присуствовали представници Министарства одбране и Генералштаба, Копнене војске, Команде за обуку, команданти јединица из гарнизона Крушевац, пензионисани генерали, представници локалне самоуправе, привредних организација из Крушевца и Српске православне цркве.

Командант Центра АБХО пуковник др Иван Лазаревић у свом обраћању подсетио је на развој АБХ службе кроз 84 године дугу историју и истакао да су припадници службе стручно оспособљени за извршавање задатака у свим мисијама Војске Србије.

На данашњој свечаности уручене су стимулативне мере припадницима 246. батаљона АБХО и Центра АБХО који су у протеклој години остварили најзапаженије резултате.

Припадници АБХ службе свој Дан обележавају 28. септембра, у знак сећања на дан када је 1932. године, на основу Уредбе министра војске и морнарице Краљевине Југославије, у оквиру Војнотехничког завода „Обилићево“, у Крушевцу почело формирање прве регуларне јединице противхемијске заштите – Барутанског батаљона.

Повезане вести