Почела вежба Сајбер Тесла 2016

Уторак, 25.10.2016 | Обука

У касарни „Војвода Радомир Путник“ у Горњем Милановцу започела је мултинационална командно-штабна вежба Војске Србије и Националне гарде Охаја „Cyber Tesla 2016“.

Тема вежбе је одбрана телекомуникационо-информационог система од претњи у сајбер простору, а изводи се у циљу подизања нивоа оперативних способности Војске Србије за реаговање на сајбер претње, изградње инфраструктуре у ВС за извођење вежбе у области сајбер одбране, као и идентификација специфичних сајбер претњи у затвореном сајбер окружењу.

Руководство вежбе истиче да је вежба значајна за обе стране у погледу обучавања и размене искустава. Научене лекције ће у великој мери допринети ефикасности тимова при изради интерних аката у области информационе безбедности, као и избору, тестирању и имплементацији техничких, физичких и организационих мера заштите, опреме и програма.

Kомандно-штабна вежба „Сајбер Тесла 2016“ се припрема последњих осам месеци, колико је протекло времена од доношења Закона о информационој безбедности, односно од када су дефинисане улоге тимова за одговор на инциденте у сајбер простору (CERT).

Осим припадника Војске Србије и Националне гарде Охаја, на вежби учествују и представници Министарства спољњих послова, Министарства унутрашњих послова, БИА, Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ), Управе за заједничке послове републичких органа и Канцеларије савета за националну безбедност и заштиту тајних података.

Вежба „Сајбер Тесла 2016“ је прва вежба у области заштите сајбер простора са Националном гардом Охаја, која се реализује у оквиру Програма државног партнерства Србије и Охаја.

Повезане вести