Завршна планска конференција вежбе „Платинасти вук 17“

Четвртак, 27.4.2017 | Обука

У протекла четири дана у Врању је реализована завршна планска конференција за међународну вежбу „Платинасти вук 17“, којом је руководио начелник штаба Четврте бригаде пуковник Слађан Стаменковић.

Конференција представља завршни део процеса планирања вежбе „Платинасти вук 17“, у току ког је дефинисан план извођења вежбе, и други детаљи битни за реализацију вежбе.

На вежби „Платинасти вук 17“, која ће бити реализована од 12 до 23. јуна ове године на бази „Југ“, јединице ће се увежбавати у употреби несмртоносног оружја, процедурама приликом ангажовања у мултинационалним операцијама и радњама и поступцима у мултинационалном окружењу. Један од циљева вежбе је и размена искустава јединица у досадашњем ангажовању у мировним операцијама.

Планирано је учешће око 450 војника из 9 земаља, а управљање и руковођење вежбом реализоваће руководство вежбе састављено од представника партнерских земаља учесница вежбе.

Осим припадника Копнене војске, на конференцији су учествовали и представници оружаних снага Босне и Херцеговине, Бугарске, Македоније, Мађарске, Сједињених Америчких Држава, Словеније, Уједињеног Краљевства и Црне Горе.

Командант Центра за обуку јединица за мултинационале операције, потпуковник Бранислав Стевановић, упознао је учеснике конференције са могућностима овог центра за подршку и реализацију ове и сличних активности, а приказани су им и симулатори за обуку које центар поседује. Представљању капацитета центра, присуствовао је и изасланик одбране Јапана, пуковник Јошимаса Таки.

У току конференције извршено је извиђање полигона „Боровац“, где ће јединице боравити у логорским условима и решавати задатке  припремљене и постављене од стране руководства вежбе, као и извиђање полигона „Међа“, где су се учесници упознали са условима и начином извршења гађања које ће бити реализовано у првој фази извођења вежбе.

Учесници конференције су током боравка у Врању обишли Спомен собу Четврте бригаде КоВ и манастир Свети Прохор Пчињски.  

Повезане вести