Редовна замена штабних официра у мисијама АTALANTA и UNFICYP

Петак, 16.6.2017 | Мултинационалне операције

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић разговарао је данас са штабним официрима који ће наредних годину дана бити ангажовани у мировним операцијама ЕУ у Сомалији и УН на Кипру.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић разговарао је данас у касарни „Бањица 2“ са штабним официрима који ће наредних годину дана бити ангажовани у мировним операцијама Европске уније у Сомалији (EUNAVFOR Atalanta) и Уједињених нација на Кипру (UNFICYP).

Потпуковник Жељко Шкалоња ће обављати дужност штабног официра, уједно старијег националног представника, у Оперативној команди Војне операције поморских снага ЕУ у Нортвуду код Лондона, а капетан Милан Терзић ће бити ангажован на дужности штабног официра у Команди мисије UNFICYP у Никозији.

Пријему у Генералштабу присуствовали су помоћник за операције Здружене оперативне команде пуковник Жељко Трамошљика и заступник начелника Центра за мировне операције пуковник Никола Дејановић.

Војна операција поморских снага ЕУ у Сомалији „Аталанта“ (EUNAVFOR Atalanta) успостављена је у децембру 2008. године. Снаге у операцији су ангажоване на спречавању, превенцији и сузбијању деловања пирата и оружаних пљачки дуж обале Сомалије. Тренутно су у Оперативној команди у Нортвуду ангажовани два официра и један подофицир Војске Србије, као и један штабни официр речних јединица на командном броду мисије у Индијском океану.

Војска Србије учествујe у мировној операцији Уједињених нација у Републици Кипар (UNFICYP) од 21. октобра 2010. године са штабним официром и пешадијским одељењем (шест припадника). Од 23. септембра 2011. године учешће је проширено са војним посматрачима (два припадника) и пешадијским водом (36 припадника), а од 20. јуна 2016. године у мисији је ангажован још једна штабни официр.

Повезане вести