Почасна паљба поводом Дана победе

Четвртак, 8.5.2014 | Култура и традиција

Поводом 9. маја – Дана победе у Другом светском рату, испаљивањем десет плотуна из шест артиљеријских оруђа, припадници Гарде Војске Србије извршили су данас почасну паљбу са Савске терасе на Калемегдану. Почасној паљби присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић, командант Гарде бригадни генерал Миломир Тодоровић, као и многобројни грађани.

Поводом 9. маја – Дана победе у Другом светском рату, испаљивањем десет плотуна из шест артиљеријских оруђа, припадници Гарде Војске Србије извршили су данас почасну паљбу са Савске терасе на Калемегдану.

Почасној паљби присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић, командант Гарде бригадни генерал Миломир Тодоровић, као и многобројни грађани.

Дан победе над фашизмом у Другом светском рату обележава се у знак сећања на дан када је 9. маја 1945. године у Берлину потписана безусловна капитулација нацистичке Немачке. Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи.

У рату, који је трајао нешто мање од шест година, учествовала је 61 држава и око 110 милиона војника, погинуло је између 55 и 60 милиона људи, а око 35 милиона је рањено. Тачни подаци о жртвама, посебно на подручју некадашње Југославије, никада нису утврђени. Државна комисија бивше СФРЈ објавила је својевремено податак да је погинуло укупно 1.706.000 људи, међу којима нешто више од 300.000 бораца. Тај датум – 9. мај обележава се и као Дан Европе, пошто је савремена Европа утемељена на начелима борбе против нацизма и фашизма, на начелима мира, разумевања, толеранције и сарадње.

Повезане вести