Ваздухоплови Војске Србије на аеро-митингу у Скопљу

Субота, 16.9.2023 | Међународна сарадња
Припадници Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије учествовали су на аеро-митингу на аеродрому „Стенковец“ код Скопља у Републици Северној Македонији, одржаном данас поводом обележавања сто година од оснивања аеро-клуба „Скопље“ и сто година авијације у тој земљи.

У динамичком делу приказа учествовала су два вишенаменска борбена авиона МиГ-29 и школски авион „ласта“ Војске Србије, а посетиоци су имали прилику да виде и вишенаменски хеликоптер Х-145М.  

Мигови Војске Србије, који су долетели са војног аеродрома „Наредник-пилот Михајло Петровић“ у Нишу, представили су се присутнима делом маневара у хоризонталној, косој и вертикалној равни у саставу пара на максималним и форсажним режимима, на одушевљење публике, која је аплаузом поздравила чуваре српског неба.

Ово је уједно било и прво учешће авиона МиГ-29 Војске Србије на једном међународном догађају овог типа.

Посада „ласте“ приказала је део маневарских могућности овог школског авиона који представља важну карику у обуци пилота Војске Србије.

На данашњем празнику летења у Скопљу, у динамичком делу је учествовало око 30 ваздухоплова различите намене, док је више од 40 летелица било приказано у статичком делу програма.

Повезане вести