Војска Србије помаже грађанима Словеније у отклањању последица поплава

Понедељак, 14.8.2023 | Међународна сарадња
Припадници Војске Србије, који су прошле недеље упућени у Републику Словенију, свакодневно су ангажовани на реализацији различитих задатака како би помогли грађанима ове земље у отклањању последица катастрофалних поплава.

Наш контингент тежишно је ангажован на североистоку земље у најтеже погођеним областима – Корушкој и Штајерској – где су, услед поплава и клизишта, прекинуте путне комуникације и отежано снабдевање становништва основним животним потрепштинама.

Летачке посаде хеликоптера Ми-17 и Х-145M, ојачане припадницима специјалних јединица Војске Србије, реализују ваздушни транспорт спасилачких екипа, цивила, воде, горива и другог материјала, проводећи у ваздуху више од осам часова дневно.

Истовремено у угроженим подручјима инжињеријска радна група изводи радове на рашчишћавању и поправци оштећених путева и санацији многобројних клизишта, док припадници АБХ службе Војске Србије реализују биолошку дезинфекцију путева, земљишта и објеката, уз употребу ауто-цистерни и савремених уређаја за дезинфекцију.

Припадници Војске Србије током ангажовања у хуманитарној операцији у Словенији наилазе на одличан пријем мештана, који нашим војницима исказују захвалност за пружену помоћ и пожртвован рад на стварању услова за нормализацију живота.

Учешћем у хуманитарној операцији спречавања, отклањања, ублажавања и санирања последица поплава у Републици Словенији, Војска Србије показује спремност и обученост да у кратком року реагује ради пружања помоћи у подручјима погођеним елементарним непогодама, не само у земљи већ и у региону. На тај начин, потврђује се и опредељеност Републике Србије за јачање регионалних односа и сарадње.

Повезане вести