Провера обучености пешадијске чете за учешће у мировним операцијама

Петак, 2.9.2022 | Обука
У бази „Југ“ и на полигону „Боровац“ код Бујановца ове недеље је реализована тактичка вежба под називом „Српски штит“, у оквиру припрема пешадијске чете Војске Србије за учешће у мировној операцији Уједињених нација у Либану.

На вежби је проверена оспособљеност ове јединице из састава Четврте бригаде копнене војске за реализацију задатака у саставу мировних снага Уједињених нација, у условима који су прилагођени онима у зони операције.

Током тродневних вежбовних активности, праћени су и оцењивани поступци у случају напада на базу, рад на сталном контролном пункту и осматрачкој станици, обезбеђење конвоја, контрола масовних окупљања, успостављање пунктова, поступци са минско-експлозивним средствима, медицинска евакуација повређених и решавање других задатака.

Контролу правилности радњи и поштовања међународних стандарда обучености које јединица треба достигне извршио је евалуаторски тим из Генералштаба Војске Србије, а резултати провере су показали да је и овај контингент у потпуности оспособљен за ангажовање у мисији.

Ангажовање пешадијске чете Војске Србије у мировној операцији Уједињених нација у Либану започело је 2013. године, а јединица своје задатке извршава у саставу шпанског батаљона у мултинационалној бригади у сектору „Исток“.

Повезане вести