Едукација ученика о ризицима употребе пиротехничких средстава

Петак, 29.12.2023 | Цивилно-војна сарадња
У оквиру пројекта цивилно-војне сарадње „Војни пиротехничар у основној школи“, припадници Војске Србије су, у сарадњи са представницима Црвеног крста, реализовали едукативна предавања о ризицима употребе пиротехничких средстава.

Пројекат се реализује у сусрет новогодишњим и божићним празницима, када је коришћење ових средстава нарочито изражено, а овога пута је спроведен у основним школама на територији Горњег Милановца, Куршумлије, Прокупља и београдских општина Врачар, Раковица, Сопот, Стари Град и Чукарица.

Предавања су реализовали официри техничке службе – специјалисти за убојна средства, који су основце упознали са опасностима од петарди, ватромета, бакљи и других експлозивних направа, као и са правилним поступањем у случају наиласка на неексплодирана убојна средства. Представници Црвеног крста су ученицима објаснили и показали како указати прву помоћ у случају повређивања.

Циљ пројекта „Војни пиротехничар у основној школи“, који се организује сваке године, је да се ученицима основних школа подигне свест о опасностима које носи употреба пиротехничких средстава и тако допринесе сигурности деце.

Осим овог пројекта, Војска Србије реализује и бројне друге активности цивилно-војне сарадње, са циљем јачања међусобног поверења и унапређења безбедности и квалитета живота грађана Републике Србије.

Повезане вести