Обука војника на служењу војног рока у теренским условима

Петак, 7.7.2023 | Обука
На полигонима за обуку Војске Србије у околини Сомбора, Ваљева и Лесковца ове недеље је реализовано стационарно логоровање војника који су у јуну започели служење војног рока.

Овај облик обуке на терену реализује се на крају прве фазе оспособљавања и пролазе га војници свих специјалности. Циљ је да се у пракси провере и примене стечена знања и способности за извршавање основних борбених задатака у одбрани и нападу, али и да се војници адаптирају на живот и рад у теренским условима.

Током вишедневне обуке, увежбаване су тактичке радње и поступци војника у борби, од оријентације, осматрања, маскирања и кретања на бојишту до избора и израде заклона за дејство и заштиту. Реализована су и сва програмом предвиђена гађања из пешадијског наоружања.

По повратку са терена војнике очекује провера обучености, на којој ће бити оцењена њихова оспособљеност за извршaвање основних индивидуалних задатака, а затим и премештај у центре за специјалистичку обуку, где ће се обучавати за војноевиденционе специјалности за које су регрутовани.

И ова генерација војника показује високу мотивацију и посвећеност на обуци и у реализацији свих других задатака. Многи од њих су већ изразили жељу да постану професионални војници Војске Србије, за шта могу конкурисати још у току служења војног рока.

Повезане вести