Специјалистичка обука војника у теренским условима

Среда, 23.11.2022 | Обука
На војном комплексу „Пасуљанске ливаде“ реализовано је стационарно логоровање војника на служењу војног рока генерације „септембар 2022“, који се у Центру за обуку копнене војске обучавају за специјалности рода артиљерије.

Циљ овог облика практичне обуке у теренским условима је да се војници оспособе за борбену употребу наоружања у артиљеријским јединицама и стекну знања и вештине за брзо и правилно реаговање у примени тактичких радњи и решавању ватрених задатака у одбрани и нападу.

Тежиште је било на реализацији вежбовних, испитних и показних гађања из самоходне хаубице 122 мм 2С1 „гвоздика“ која представљају практичну проверу успешности изведене обуке и прилику да се војници лично увере у борбене и ватрене могућности овог артиљеријског средства. Остварени одлични и врлодобри резултати говоре да су војници претходно савладали све програмом предвиђене садржаје обуке и спремно и мотивисано приступили реализацији гађања.

По повратку са терена следи завршни део индивидуалне специјалистичке обуке када ће се, реализацијом евалуације, оценити обученост ове генерације војника за дужности у оквиру послуга артиљеријских система, а затим и премештај у артиљеријске јединице Копнене војске на обуку за реализацију колективних задатака.

Повезане вести