Свечани почетак обуке најмлађих војника у Војсци Србије

Четвртак, 7.12.2023 | Обука
У јединицама Војске Србије у Сомбору, Ваљеву и Лесковцу данас је свечано почела обука војника на служењу војног рока генерације „децембар 2023“.

Војници су претходно, по доласку у касарне, прошли период прилагођавања, задужили су наоружање и опрему и упознали се са основним правилима живота и рада у Војсци Србије.

Сада их очекује период интензивног обучавања током којег ће се оспособљавати за војноевиденционе специјалности за које су регрутовани.

У наредних пет недеља, у центрима за основну обуку, оспособљаваће се за руковање личним наоружањем, извођење основних тактичких радњи и поступака у борби, обављање стражарске службе и унапредиће своју физичку способност.

Потом следи индивидуална специјалистичка обука за војничке дужности у оквиру рода, односно службе, да би други период служења војног рока провели у јединицама Војске Србије на оспособљавању за реализацију колективних задатака.

Војници се још током служења војног рока могу пријавити за пријем у професионалну војну службу, након чега ће проћи прописану процедуру и стећи услове да одмах по завршетку војног рока ступе у строј професионалних припадника Војске Србије.

Повезане вести