Специјалци Војске Србије на вежби у Грчкој

Среда, 6.6.2018 | Обука

Министар одбране Александар Вулин је данас у Грчкој присуствовао дану високих званица вежбе SOFEX – Salamis Storm 18, на којој учествују и припадници специјалних снага Војске Србије.

Министар Вулин на вежби SOFEX: Србија и Вучић воде политику војне неутралности


Министар одбране Александар Вулин, на позив министра националне одбране Републике Грчке Паноса Каменоса, присуствовао је данас дану високих званица мултинационалне вежбе SOFEX – Salamis Storm 18, која се одржава у Републици Грчкој, у Нео Перамосу, а на којој осим припадника војски Бугарске, Грчке и Румуније, учествују и припадници специјалних снага Војске Србије. Дану високих званица присуствовали су и министар националне одбране Румуније Михај-Виорел Фифор, начелници генералштабова војски Бугарске, Грчке и Румуније генерал Андреј Боцев, адмирал Евангелос Апостолакис и генерал Николаје Јонел Чука, као и командант Копнене војске ВС генерал-потпуковник Милосав Симовић.

Министар Вулин је задовољан резултатима данашње вежбе.

– Важније од спремности и обучености наших јединица јесте порука коју смо данас послали, а то је да балканске земље хоће да буду заједно, да имају заједничке претње којима могу заједнички да се супротставе и да нико ко мисли да овде може да извози нестабилност, да спроводи било какве облике верског или неког другог насиља, свако ко мисли да тероризмом може да узнемири Балкан овде види да ће добити снажан и сигуран одговор. Кад год су балканске земље и балканци сами одлучивали о себи и својој судбини Балкан је живео у миру. Балкан је онда био простор на коме су се земље развијале а народ је напредовао. Када су о нама одлучивали други, када су своје сукобе, ратове, интересе преносили на нас Балкан се претварао у крваву купку. То се више никада неће поновити, изјавио је министар Вулин.

Министар одбране је истакао да Република Србија, њен председник Александар Вучић, води политику војне неутралности, политику која не дозвољава да сукоби великих буду наши сукоби, да ратови и сукоби који нису наши никада не постану део наше свакодневице, а сигуран сам ни свакодневице Балкана.

Министар Вулин је посебно захвалио представницима Министарства одбране Грчке, нарочито министру Каменосу, на организацији овог догађаја, на његовој иницијативи и личној жељи да се балканске земље више и чвршће повежу. Он је поручио да је „Република Србија сигуран и поуздан партнер где год да се изазови дешавају, да ли је то мигрантска криза, да ли је то супротстављање тероризму. Наш највећи интерес је да Балкан буде миран, да балкански народи живе у миру и слози“.

Мултинационална тактичка вежба SOFEX – Salamis Storm 18, чија је тема Одговор на кризне ситуације употребом мултинационалних снага за брзу интервенцију на мору, копну и ваздуху, има за циљ побољшање и развијање интероперабилности специјалних јединица земаља учесница вежбе. Из Србије је учествовало 15 припадника из три батаљона Специјалне бригаде Војске Србије. 

Вођа радне групе потпуковник Драган Кужет из Специјалне бригаде Војске Србије истакао је да је „специфичност ове вежбе то што се изводила на копну, мору, испод воде и у ваздуху, чиме смо приказали да смо као припадници Војске Србије и Специјалне бригаде способни да реализујемо све постављене задатке у свим метео и земљишним условима. На овој вежби смо имали доста добру прилику да видимо како раде остале специјалне јединице у нашем окружењу, како су опремљени, да би таква искуства могли да пренесемо током обучавања наших јединица“.

У вежби учествује више од 100 припадника специјалних снага војски Бугарске, Грчке, Румуније и Србије, а у својству посматрача, на вежби, која се одржава од 31. маја до 9. јуна, присутни су и представници оружаних снага Египта, Естоније, Израела, Јордана, Кипра, Пољске и САД.

Повезане вести