Оспособљавање извођача обуке у верању и за горску службу спасавања

Петак, 9.9.2022 | Обука
У организацији 63. падобранске бригаде претходна два месеца реализован је курс верања и горске службе спасавања у летњим условима, који су похађали припадници Војске Србије и Сектора за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије.

Ова обука је реализована ради практичног и методског оспособљавања полазника за самостално извођење обуке у верању и реализацију задатака трагања и спасавања на планинском и тешко проходном земљишту.

Поред теоријске наставе, у складу са програмом полазници су прошли различите садржаје практичне обуке, од савладавања техника и тактика кретања по тешко проходном терену, верања на планини, спасавања и евакуације угрожених и повређених, до организације безбедног живота и рада у отежаним условима. На обуци је коришћена савремена верачка, планинарска и опрема за спасавање којом су опремљене специјалне јединице Војске Србије, а ангажовани су и хеликоптери Ратног ваздухопловства и ПВО.

Успешном реализацијом овог курса, Војска Србије и Министарство унутрашњих послова добили су сертификоване и оспособљене извођаче обуке за извршавање сложених и високоризичних задатака у служби трагања и спасавања.

Повезане вести