Обука на самоходним хаубицама „гвоздика“

Четвртак, 25.8.2022 | Обука
У самоходном хаубичком артиљеријском дивизиону из састава Друге бригаде копнене војске у току је интензивна обука професионалног састава за борбену употребу самоходних хаубица 122 мм 2С1 „гвоздика“. 

На полигонима за обуку и у касарни „Јован Курсула“ у Краљеву, послуге ових артиљеријских система оспособљавају се за реализацију колективних задатака и унапређују обученост за пружање ватрене подршке маневарским јединицама Копнене војске.

У овом периоду, војници и старешине се оспособљавају за припрему и извршење посредног артиљеријског гађања, са тежиштем на увежбавању радњи и процедура неопходних за остваривање изненадне, ефикасне и концентрисане артиљеријске ватре по циљевима на различитим даљинама. Током процеса обучавања, осим на основној, обука се реализује и на модернизованој варијанти „гвоздике“, која након уградње савременог система за управљање ватром има већу ватрену моћ, брзину и прецизност гађања, и остварује јачи ефекат дејства по циљу истовременим ударом више пројектила. 

Овај циклус обуке биће завршен реализацијом тактичке вежбе са бојевим гађањем, када ће се у пракси проверити оспособљеност послуга хаубица за реализацију наменских задатака.

Самоходна хаубица 122 мм 2С1 „гвоздика“ је намењена за уништавање и неутралисање живе силе и артиљеријских оруђа непријатеља, рушење отпорних тачака, жичаних и других препрека, прављење пролаза у минским пољима и препрекама, као и за осветљавање и задимљавање бојишта.

Повезане вести