Бојева гађања циљева у ваздушном простору

Понедељак, 30.5.2022 | Обука
Припадници артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства из састава Копнене војске и Ратног ваздухопловства и ПВО реализовали су претходне недеље бојева гађања циљева у ваздушном простору.

Гађања су реализована на полигону „Пасуљанске ливаде“ из ракетног система „стрела-2М“ и модернизованог противавионског топа 40 мм „бофорс“, са циљем практичне провере обучености професионалног састава за правилну борбену употребу ових средстава малог домета и ефикасно дејство по циљевима у ваздуху.

Оператори и послуге су погодили све за гађање предвиђене циљеве и тако у пракси показали висок ниво оспособљености за уништавање и неутралисање циљева у ваздушном простору на малим даљинама.

Извршењу бојевих гађања претходиле су свеобухватне индивидуалне припреме у матичним јединицама, као и тренажна и контролно-тренажна гађања на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници.

Реализација бојевих гађања циљева у ваздушном простору је најважнији сегмент обуке у јединицама за противваздухопловна дејства, а постигнути одлични резултати сведоче о високом нивоу обучености и борбене готовости ових јединица за реализацију задатака непосредне противваздухопловне заштите снага Војске Србије у борбеним операцијама. 

Учеснике гађања на „Пасуљанским ливадама“ обишли су командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић и командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-потпуковник Душко Жарковић.

Повезане вести