Инжињеријска обука на реци Сави

Петак, 26.8.2022 | Обука
На привременом полигону у Шапцу на реци Сави реализовано је стационарно логоровање полазника 20. класе Основног курса за подофицире и војника на служењу војног рока рода инжињерије. 

Они су током двонедељне специјалистичке обуке реализовали практична увежбавања како би се оспособили за савлађивање водених препрека, опслуживање понтонских мостова и употребу минско-експлозивних средстава.

Будући подофицири и војници на служењу војног рока су, током логоровања, у дневним и ноћним условима решавали бројне тактичке задатке на реци, од извиђања комуникација, преко савлађивања реке уз употребу формацијских и импровизованих пловних средстава до симулираног рушења објеката у захвату пловних путева. 

Стационарно логоровање је један од сегмената специјалистичке обуке коју пролазе како војници на служењу војног рока, тако и професионални војници који се оспособљавају за подофицире Војске Србије. Војнике сада очекује провера специјалистичке обучености и потом колективна обука у инжињеријским јединицама Војске Србије до завршетка служења војног рока, док ће будући подофицири реализовати стажирање током којег ће се методски и стручно оспособљавати за извођење обуке и почетне подофицирске дужности.

Повезане вести