Oбука борбених тимова 72. бригаде за специјалне операције

Субота, 10.2.2024 | Обука
На више локација широм земље, у различитим рељефним и микроклиматским условима, овог месеца је реализована редовна обука борбених тимова 72. бригаде за специјалне операције. 

Циљ ове активности, која обухвата тактичка увежбавања, обуку у верању и роњењу, бојева гађања и преживљавање у природи, је очување и даље унапређење обучености и високог нивоа борбене готовости ове јединице Војске Србије, као и упознавање терена и сагледавање могућности за извођење специјалних дејстава.

За потребе обуке, борбени тимови су десантирани хеликоптерима Ратног ваздухопловства и ПВО, да би потом на непознатом и тешко проходном терену у покрету решавали тактичке и ватрене задатке, притом се ослањајући на самосталну исхрану у природи. 

По посебно разрађеним сценаријима, припадници специјалних снага су увежбавали тактичке радње извиђачких органа са борбом у сусрету, извођење препадних дејстава, диверзија и заседа, евакуацију ваздушним путем, те савлађивање водених препрека и вертикалних препрека на копну. Део јединице је увежбавао и извођење борбених дејстава на води и под водом, а вишедневно обучавање је завршено реализацијом тактичке вежбе с бојевим гађањем из савременог наоружања специјалних јединица и средстава подршке.

Током комплетног процеса обучавања вршена је провера и оцењивање колективне обучености борбених тимова, а резултати потврђују врхунски ниво психофизичке, ватрене и тактичке оспособљености припадника 72. бригаде за специјалне операције, њихову јаку вољу, чврст морал и решеност да буду ударна снага Војске Србије у служби очувања мира и слободе.

Повезане вести