Међународни курс у Центру АБХО

Среда, 26.4.2023 | Обука
У Центру атомско-биолошко-хемијске одбране Војске Србије у Крушевцу ове недеље се реализује међународни курс из области радиолошко-хемијско-биолошке заштите.

Полазници курса су припадници оружаних снага Босне и Херцеговине, Египта, Кине, Мађарске, Сједињених Америчких Држава, Словеније и Шпаније. Они се током петодневне обуке усавршавају у овој области и оспособљавају за употребу средстава за заштиту од дејства нуклеарног, радиолошког, хемијског или биoлошког (НРХБ) оружја и деконтаминацију људи, објеката и земљишта.

У обуци, коју изводе сертификовани инструктори из Центра АБХО, користе се уређаји и опрема на употреби у Војсци Србије. Осим теоријске наставе, програмом су предвиђене и практичне вежбе у лабораторији и на полигону „Равњак“, како би се полазници обучили за употребу специјализованих инструмената и прорачун поузданости заштитних средстава и опреме у условима дејства НРХБ оружја.

Чињеница да ово усавршавање похађају припадници оружаних снага земаља са четири континента говори о угледу који наш центар има у свету, и представља потврду квалитета обуке и стручности инструкторског кадра у Војсци Србије у области атомско-биолошко-хемијске одбране.

Повезане вести