Обука на самоходним хаубицама 122 мм

Уторак, 17.10.2023 | Обука
Припадници артиљеријских јединица из састава Четврте бригаде копнене војске започели су нови циклус обуке за реализацију додељених мисија и задатака, са циљем даљег унапређења оспособљености и борбене готовости.

У једној од таквих јединица у току је интензивна обука професионалног састава за борбену употребу самоходних хаубица 122 мм 2С1 „гвоздика“ и пружање ватрене подршке маневарским јединицама Копнене војске. 

Послуге хаубица у овој фази тежишно увежбавају тактичке радње на маршу, поседање и промену ватреног положаја, прорачун елемeната за гађање и коректуру артиљеријске ватре. На тај се начин освежавају стечена знања о тактици употребе јединице, а новопридошли војници достижу захтевани ниво тактичке обучености, како би могли успешно да савладају сложеније облике обуке.

Припаднике јединице у наставку очекује обука у вежбовном простору и у условима када је због расквашеног терена отежано извиђање, избор и маскирање ватреног положаја и одређивање елемената за гађање, а потом и реализација вежбовних и испитних гађања и тактичке вежбе са бојевим гађањима у зимским условима.

Обука у артиљеријским јединицама изводи се током целе године, а њеном реализацијом постиже се захтевани ниво оспособљености сваког појединца, ефикасан тимски рад и брзина реаговања, што је од кључног значаја за адекватну ватрену подршку снагама у операцијама. 

Повезане вести