Начелник Генералштаба Војске Србије у посети Мађарској

Петак, 13.10.2023 | Међународна сарадња
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић борави  са делегацијом у званичној посети Мађарској, на позив начелника Генералштаба Мађарске војске генерал-пуковника Габора Берендија.

Званични део посете је започео данас свечаним дочеком наше делегације и церемонијом полагања венаца на Тргу хероја у Будимпешти, након чега су уследили састанак генерала Мојсиловића и Берендија, као и званични разговори делегација Војске Србије и Мађарске војске.

На пленарним састанцима је разговарано о актуелној безбедносној ситуацији у региону и свету, досадашњој војно-војној сарадњи и могућностима за њено даље унапређење.

Посебно је апострофиран значај мађарског учешћа у саставу Кфора и њиховог професионалог ангажовања за очување мира и безбедности становништва на простору Косова и Метохије и заштиту српског културно-историјског и верског наслеђа.

Констатовано је да је сарадња двеју војски интензивна и садржајна, да је карактерише стално квалитативно унапређење, те да се њеном реализацијом значајно унапређује интероперабилност и борбена готовост. Постигнута је сагласност да се у наредном периоду интензивирају заједничке активности у области обуке.

Генерал Мојсиловић је, оцењујући посету успешном, истакао да остварени ниво војно-војне сарадње прати изузетне односе наших земаља на политичком нивоу и указао да је Република Србија посвећена даљем развоју укупних билатералних односа са Мађарском.

Повезане вести