Вежба интеграције даљински пилотираних ваздухоплова

Среда, 27.7.2022 | Обука
На полигону „Пасуљанске ливаде“ и аеродрому „Морава“ реализована је вишедневна вежба интеграције даљински пилотираних ваздухоплова у командно-информациони систем снага артиљеријске ватрене подршке Војске Србије.

На вежби су припадници Копнене војске и Ратног ваздухопловства и ПВО, уз подршку инжењера Војнотехничког института, проверили и приказали могућности даљински пилотираних ваздухоплова и преносних извиђачких средстава за уочавање циљева и коректуру ватре артиљеријских јединица и минобацачких одељења.

Приказане су могућности прикупљања података даљински пилотираним ваздухопловима, тактичким беспилотним летелицама и термовизијским камерама, њихово приказивањe на здруженој оперативној слици бојишта, као и могућности управљања ватром у реалном времену на основу података о циљевима добијених од ових савремених извиђачких система.

Завршним вежбовним активностима на полигону „Пасуљанске ливаде“ данас је, са најближим сарадницима, присуствовао начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић. Он је вежбајућим јединицама одао признање на приказаној обучености, уз оцену да су циљеви вежбе остварени и да су њеном реализацијом додатно унапређени услови за примену новоуведеног наоружања и војне опреме у решавању тактичких и ватрених задатака током припреме дејстава и противдејстава и извођења операција.

Повезане вести