Одржана вежба „Зима 2017“

Петак, 15.12.2017 | Обука

Показна тактичка вежба Прве бригаде копнене војске са бојним гађањем „Зима 2017“ одржана је на данас на интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“.

Догађају су присуствовали министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић с члановима колегијума.  

Циљ здружене вежбе, нивоа батаљона, чија је тема била - борбена група у одбрани са преласком у напад, био је приказивање обучености снага за командовање и потчињених јединица борбене групе у припреми, организовању и извођењу борбене операције у свим временским условима.  

Кроз реализацију активности приказан је начин организовања и извођења тактичке вежбе са бојним гађањем са борбеном групом, као и потребан ниво обучености јединица за извршавање постављених задатака у току извођења операције.

У свом обраћању након вежбе, министар одбране Александар Вулин рекао је да ће, у складу са наређењима добијеним од врховног команданта Војске Србије Александра Вучића,  Војска Србије у наредној години имати неколико тежишних задатака.

- На првом месту то је унапређење наше обучености и даљи рад на бољој обуци наших војника, на повећању борбене готовости и спремности баш сваког нашег припадника. Данас смо видели да је то могуће и могли смо да се уверимо у изузетну обученост и мотивисаност, а слободно могу да кажем, и храброст припадника Војске Србије. Министарство одбране ће са своје стране наставити да ради на опремању Војске, на њеној модернизацији и на побољшању материјалног положаја наших припадника.

 Министар одбране је рекао да му је драго што јавност може да види у каквим условима вежбају наши војници.

- Да се види зашто се припремају и обучавају, колики су напори и одрицања потребна да би били у стању да испуне највише стандарде који су пред њима. Драго ми је што јавност може да види да се сваки уложени динар у припаднике наше војске враћа изузетним људима, и враћа се Војсци, која може да гарантује безбедност и сигурност на сваком делу наше територије.  Данас смо овом вежбом показали да су припадници Копнене војске, у овом случају,  Прве бригаде, на највишем могућем нивоу и да наша земља може да буде мирна и сигурна, а да свака претња већ унапред може да буде отклоњена. Овако снажна војска је највећи гарант мира. Овако спремна војска је гарант да рата неће бити - рекао је министар одбране Александар Вулин.

Официр за планирање вежбе и командант Прве бригаде копнене војске бригадни генерал Жељко Петровић рекао је да су данашњим даном двонедељне вежбовне активности на полигону „Пасуљанске ливаде”, у оквиру обуке борбене групе, успешно завршене.

- Припадници борбене групе имали су прилику да осете како је изводити борбена дејства у тешким временским условима. За обуку борбене групе у оваквим условима вазно је да њена команда, и све јединице, кроз вежбовне активности подигну ниво способности и створе услове за даљу обуку која ће такође подизати ниво оспособљености наших снага - рекао је генерал Петровић и додао да извођење обуке у оваквим условима јача морал и способност јединица и обећава да ћемо и у наредној години овакве и сличне активности још успешније реализовати.

Вежба "Зима 2017" показала  је успешно садејство јединица и родова и интеграцију обуке родова Копнене војске, као и интеграцију два вида - Копнене војске и Ратног ваздухопловства. 

Повезане вести