ВЕК ПОБЕДНИКА 1918-2018

Испраћај пешадијске чете и вода за заштиту снага у мисију УН у Либану

Петак, 19.5.2017 | Мултинационалне операције

У краљевачкој касарни „Рибница“ данас су свечано испраћени пешадијска чета и вод за заштиту снага Друге бригаде КоВ, штабни официри и чланова елемента за националну подршку у мисију UNIFIL у Либану.

Данашњем испраћају присуствовало су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант Друге бригаде пуковник Жељко Кузмановић, представници локалне самоупрае, верских заједница, као и породице и пријатељи мировњака.

Пожелевши нашим „плавим береткама“ успешну мисију, генерал Диковић је истакао да је реч о важној мисији у којој учествујемо већ шест година, а у којој је до сада било ангажовано 1285 српских мировњака.

– Ви настављате традицију учешћа српске војске у мировним операцијама дугу више од шест деценија, а извршаваћете задатке у истој зони где су пре 60 година били припадници наше војске. Имаћете прилику и част да ширите лепе вести о грађанима Србије, Војсци Србије, јер ми градимо бољу Србију и желимо да буде јака – нагласио је начелник Генералштаба.

Према његовим речима, није јака само она војска која само има најсавременије наоружање и опрему, већ је важно да осим тога војска има добар однос и да воли своју земљу и свој позив, да је морално јака, обучена и научена да оно што има на најбољи начин користи.

У наредних шест месеци, 163 припадника Друге бригаде и 12 штабних официра и чланова елемента за националну подршку биће ангажовани у мисији очувања мира у Либану, где ће заменити припаднике Прве бригаде, који се тренутно налазе у тој мултинационалној операцији УН.

На данашњој свечаности, генерал Диковић свечано је уручио државне заставе командиру пешадијске чете мајору Предрагу Ружићу и командиру вода за заштиту снага поручнику Владици Тасићу.

У 10 мултинационалних операција широм света тренутно је ангажовано 329 припадника Војске Србије.

Повезане вести