На ВМА обележен Међународни дан борбе против ХИВ/АИДС-а

Петак, 29.11.2013 | Актуелности

Премијерном пројекцијом едукативног филма „ХИВ и војна популација“ данас је на Војномедицинској академији обележен Међународни дан борбе против ХИВ/АИДС-а, који се широм света обележава 1. децембра. Том приликом, начелник ВМА бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић доделио је захвалницу за остварен допринос у превенцији и контроли ХИВ/АИДС-а у Војсци Србије начелнику Генералштаба.

Премијерном пројекцијом едукативног филма „ХИВ и војна популација“ данас је на Војномедицинској академији обележен Међународни дан борбе против ХИВ/АИДС-а, који се широм света обележава 1. децембра.

Том приликом, начелник ВМА бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић доделио је захвалницу за остварен допринос у превенцији и контроли ХИВ/АИДС-а у Војсци Србије начелнику Генералштаба Војске Србије генералу Љубиши Диковићу, коју је у његово име примио заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Горан Радовановић.

Према речима генерала Новаковића, тај дан окупља људе широм света у циљу подизања позорности на ХИВ пандемију и демонстрације међународне солидарности. Такође, то је и прилика да јавност буде информисана о актуелној епидемиолошкој ситуацији.

— Током последње три деценије, од појаве првог случаја пацијента зараженог ХИВ/АИДС-ом, ВМА активно учествује у дијагностици и терапији болесника оболелих од те болести, као и у глобалној превенцји те инфекције у војној популацији. То чинимо и данас уз велику подршку Генералштаба Војске Србије, а у оквиру програма превенције и контроле ХИВ/АИДС-а у Војсци Србије — истакао је генерал Новаковић додајући да је у те сврхе и снимљен поменути филм „ХИВ и војна популација“ у сарадњи са Амбасадом САД Београду, а који је нарочито намењен кадетима, који су будућност наше војске.

У филму се наводи да у Србији тренутно живи око 1.700 људи заражених вирусом ХИВ-а, а процене су да још толико људи не зна да је инфицирано. У последње три деценије од откривања првог случаја, више од 30 милиона људи широм света умрло је од инфекције ХИВ-ом.
   
У завршеном делу данашњег скупа организивано је добровољно саветовање и тестирање на ХИВ свих заинтересованих у просторијама Дипломатске амбуланте.

Повезане вести