Taкмичење одељења за посебну намену Kоманде за обуку

Петак, 25.7.2014 | Обука

На Аутоматском стрелишту „Орешац“ код Вршца јуче је одржано Прво такмичење одељења за посебну намену Команде за обуку, у којем је учествовало десет јединица. Такмичењу су, поред команданта Команде за обуку генерал-мајора Ђокице Петровића, присуствовали представници управа Генералштаба, начелници одељења за обуку Копнене војске и Ваздухопловства и ПВО.

На Аутоматском стрелишту „Орешац“ код Вршца јуче је одржано Прво такмичење одељења за посебну намену Команде за обуку, у којем је учествовало десет јединица.

Такмичењу су, поред команданта Команде за обуку генерал-мајора Ђокице Петровића, присуствовали представници управа Генералштаба, начелници одељења за обуку Копнене војске и Ваздухопловства и ПВО и главни подофицир Војске Србије.

Циљ надметања јединица Команде за обуку, које се састојало од марша, током којег су решавани бројни тактички задаци и савлађиване различите препреке, и тактичке вежбе с бојним гађањем, био је провера физичке припремљености и војностручне и ватрене оспособљености одељења и појединаца у извршавању посебних задатака, попут одбране угрожених објеката.

Једнодневно такмичење одржано је последњег дана вишедневног логоровања, током којег су припадници десет такмичарских јединица, официри, подофицири и војници Првог, Другог и Трећег центра за обуку, центара за обуку Копнене војске, Логистике, Везе и информатике, Центра за усавршавање кадрова АБХО и команди за развој Београдске, Тимочке и Расинске бригаде, према свим прописима и правилима боравка на терену, организовали живот и рад у логорској просторији.

Саме припреме за такмичење биле су веома кратке, што је био предуслов за објективно сагледавање достигнутог степена обучености одељења за посебне намене у извршавању специфичних задатака.

У том циљу изабране су и строго војничке дисциплине, за чије савлађивање је, поред брзине и издржљивости, била потребна и сигурна рука. Такмичење је обухватило марш од 15 километара и десетак радних тачака на којима су десеточлане такмичарске јединице, или њихови изабрани припадници, показали стечени ниво вештина и знања из топографије, извлачења возила, бацања бомбе у мету, савлађивања контаминираног земљишта, жичаних и водених препрека, извлачењу рањеника... Свака јединица имала је командира, возача, болничара и седам стрелаца.

Најатрактивније радне тачке биле су бацање бомбе у мету, где су се посебно исказивала тројица изабраних припадника одељења, савлађивање жичане препреке пузањем и прелаз преко водене препреке веслањем у десантним чамцима.

Последњи део такмичења, односно тактичка вежба с бојним гађањем аутоматском пушком и ручним ракетним бацачем, донео је дисциплине које су војницима увек посебно занимљиве.

Бодовање и рангирање јединица извршено је на основу постигнутих времена у извршавању задатака и прецизности исказане у другом, ватреном делу такмичења.

После вишесатне борбе за сваку секунду и сваки погодак у мету, на крају такмичарског дана, пред постројеним јединицама и гостима, на победничко постоље су се, заслужено, попели командири одељења Центра за обуку Копнене војске, Команде за развој Београдске бригаде и Центра за обуку везе и информатике, која су освојила прва три места.

Честитајући постигнут успех и додељујући пехаре најбољима, командант Команде за обуку генерал-мајор Ђокица Петровић је истакао задовољство због приказаног нивоа вештина и знања у савлађивању војничких вештина.

- Ово је први пут да организујемо такмичење одељења за посебне намене у јединицама Команде за обуку. Такмичарски дух у савлађивању војничких вештина и извршавању војничких задатака показао је да имамо и жеље и знања да оно што радимо и због чега постојимо, а то је одбрана отаџбине, радимо најбоље што умемо. Борба за сваку секунду, за сваки погодак у мету, тежња да увек пружимо за нијансу више, представља обележје припадника Команде за обуку и зато је ово такмичење најбоља прилика да то и покажемо. Честитам најбољима, а од оних других тражим више рада и боље резултате — рекао је генерал-мајор Ђокица Петровић.

Повезане вести