Обележен Дан 250. ракетне бригаде за ПВД

Четвртак, 24.11.2016 | Култура и традиција

Свечаним дефилеом јединица и полагањем венаца на спомен-обележје погинулим припадницима јединице у касарни „Бањица” у Београду, данас је обележен 24. новембар – Дан 250. ракетне бригаде за ПВД.

Свечаности су присуствовали командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Ранко Живак, бивши команданти јединице, представници јединица и установа Министарства одбране и Војске Србије, Српске православне цркве, локалне самоуправе, пензионисани припадници, породице погинулих припадника, пријатељи јединице и многобројни гости.

Обраћајући се окупљенима, командант 250. ракетне бригаде бригадни генерал Сава Миленковић подсетио је на развојни пут те херојске јединице, која је формирана 24. новембра 1962, а у садашњем саставу функционише од 2007. године.  Он је истакао да цео свет зна за 250. ракетну бригаду јер је 1999. „невидљивог учинила врло видљивим”, а оборила је и Ф-16.

Осврћући се на протеклу годину, генерал Миленковић је нагласио да је јединица реализовала све постављене задатке, међу којима је истакао два – учешће на командно-тактичкој вежби „Морава 2016” и учешће у мировним мисијама УН – данас је из бригаде 40 мировњака у три мисије, највише у мисији на Кипру, где је ангажован стрељачки вод.

– Бројне генерације су градиле 250. ракетну бригаду. Бити ракеташ никад није било лако, а није ни данас. Припадници бригаде и данас деле судбину народа и војске. Прижељкујемо  боље дане, надамо се почетку опремања савременим системима. До тада морамо рационално трошити ресурсе које имамо и учинити све да останемо достојни наших предака и наших учитеља – истакао је генерал Миленковић.

На крају свечаности додељене су стимулативне мере најбољим припадницима бригаде и одржан је тактичко-технички збор средстава и система који се користе у тој ракетној јединици.

Повезане вести