Уз овакву војску свима миран сан

Понедељак, 12.2.2018 | Други о нама

Репортери „Новости“ са припадницима ВС у копненој зони безбедности према северном делу Космета. "Под лупом" административна линија од око 40 километара.

РЕПОРТЕРИ „НОВОСТИ“ ПРЕМА СЕВЕРУ КОСМЕТА

У Копненој зони безбедности према северном делу Косова и Метохије коју обезбеђују припадници Друге бригаде Копнене војске Србије (КоВ), стање је редовно, а безбедност на – високом нивоу. Војска је гарант безбедности свих грађана Србије без обзира на њихову националну, верску и другу припадност, и њени највиши приоритети су заштита људских права свих грађана и очување мира и стабилности у региону.
 
Овако, у најкраћем, гласи "рапорт" припадника 24. дивизије самоходних вишецевних лансера ракета "Огањ" из Ваљева у саставу Друге бригаде КоВ смештених у бази "Рудница". Они обезбеђују административну линију са севером Космета и контролишу Копнену зону безбедности (КЗБ) у дужини од око 40 километара.

– Ова база на падинама Копаоника, једна од многобројних база Војске Србије у Копненој зони безбедности ка северном Космету, удаљена је десетак километара од Рашке, североисточно од магистралног пута Лепосавић – Косовска Митровица. Зона одговорности ове базе је око 200 квадратних километара. Наши основни задаци су спречавање преласка административне линије на недозвољеним местима, спречавање појединачних или колективних екстремистичких активности, као и деловања криминалних група у КЗБ – каже капетан Лука Миличевић, командир базе "Рудница". – Задатак остварујемо упућивањем дневних и ноћних пешачких и комбинованих патрола, изласком на административну линију и контролом зоне безбедности по дубини, као и формирањем осматрачких места и заседа.

У овом делу Копнене зоне безбедности не звецка оружје и нема "пограничних инцидената" са политичком позадином, мирно је захваљујући спремности наших војника, али и чињеници да на северном Космету углавном живе – Срби. Да овде влада апсолутно стабилан мир уверили смо се током патроле са војницима из базе "Рудница".

– Обезбеђење овог дела административне линије и контролу КЗБ реализујемо са суседним базама "Табалије" и "Боранце". Овде нема инцидената. Што се тиче шверца, када тако нешто приметимо обавештавамо полицију, јер је то њена надлежност. Исто је и у случају миграната. Ипак, будни смо, одговорни и ревносни – додаје капетан Миличевић.

Према речима наших домаћина, у извршавању задатака војници из ове базе до сада нису имали никаквих проблема. Локалном становништву излазе у сусрет и, како истичу, пружају помоћ тамо где је то потребно, нарочито у околним селима у којима углавном живе старији мештани.

На овом подручју Копнене зоне безбедности, Војска Србије са наше, и Кфор са оне стране административне линије, иначе делују као целовит систем и, како сазнајемо, успешно сарађују.

– Све је на високом, професионалном нивоу. Уз размену информација, више пута месечно организују се многобројне заједничке активности, међу којима су једновремене патроле које се своде на спајање на административној линији, радње и поступке по процедурама које дефинишу препознавање и контролу целог подручја - наглашава командир базе "Рудница". – Осим тога, планирају се и реализују заједничке вежбе, као, на пример, у случају евентуалне повреде нашег или њиховог патролног војника и његова евакуација у најближу здравствену установу.

ОД БЕЛОГ БРДА ДО ТУТИНА

Припадници Друге бригаде Копнене ВС на ногама су 24 сата. Они обезбеђују потез од Белог Брда, преко Панчићевог врха на Копаонику, до Мокре Горе и села Мелаје у општини Тутин.

ДРУГА БРИГАДА КОВ

У надлежности Друге бригаде копнене војске, са командом у Краљеву, тренутно се налазе све базе у Копненој зони безбедности и на југу и на северу Србије, што је и најприоритетнији задатак ове јединице. Надлежност припадника ове бригаде траје шест месеци, а потом ће је преузети нека друга бригада из састава ВС.

Горан Ћировић, Вечерње новости
Фото Горан Шљивић

Објављено у Вечерњим новостима 12. фебруара 2018.

Повезане вести