Дочек мировњака из Централноафричке Републике

Уторак, 1.8.2017 | Мултинационалне операције

Припадници петог контингента Војске Србије који су претходних шест месеци ангажовани на медицинском збрињавању особља у мисији УН у Централноафричкој Републици (MINUSCA) стигли су јутрос у Београд.

На београдском аеродрому „Никола Тесла“, 70 српских мировњака дочекали су министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и заступник начелника Управе за војно здравство Министарства одбране пуковник др Угљеша Јовичић.

Министар Вулин се захвалио мировњацима у име Војске Србије и у име државе Србије и поручио им да је глас о њиховом раду стигао у Србију пре њиховог повратка:

- Глас о вама као сјајним војницима, сјаним лекарима, сјајним људима је стигао до нас пре него што сте се вратили. Ваши претпостављени из међународних организација, из Уједињених нација су имали само речи хвале. Људи са којима сте радили су о вама говорили као о врхунским професионалцима и добрим људима, рекао је министар Вулин.

Он је поручио мировњацима да се цела нација поноси њима и њиховим делима:

- Учинили сте нас поносним, учинили сте нас гордим. Учинили сте нас да имамо наду да ће генерације лекара, генерације сестара, генерације техничара, генерације свих оних који ће подједнако храбро и поносно носити нашу заставу као што сте је носили ви, тек стасавати за вама и на вашим примером, истакао је Вулин.

Начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић је честитао мировњацима на успешној реализацији свих задатака у мисији, на војничком држању и достојном презентовању српске војске и државе.

Командант петог контигента припадника Министарства одбране и Војске Србије ангажованих у мисији УН (MINUSCA) био је пуковник Драган Антић из Команде Копнене војске који је предајући рапорт министру одбране нагласио да су сви припадници контигента здрави и да се добро осећају, те да су сада искуснији и још способнији да ако затреба бране Републику Србију.

У Централноафричку Републику, јуче су отпутовали припадници шесте ротације Војске Србије који ће наредних шест месеци бити ангажовани у тој афричкој земљи.

У мисији MINUSCA, осим припадника Српске војне болнице нивоа 2, Војска Србија ангажовала је официра на позицији заменика команданта сектора Запад и по двојицу војних посматрача и штабних официра, укупно 75 особа.

Српска војна болница у Централноафричкој Републици ангажована је од 11. децембра 2014. године.

Повезане вести