Делегација Националне гарде Охаја у посети Србији

Уторак, 6.6.2017 | Обука

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са сарадницима, примио je делегацију Националне гарде Охаја, коју предводи командант, генерал-мајор Марк Бартман у касарни „Бањица 2“

У тродневној посети Србији је делегација Националне гарде Охаја, коју предводи командант, генерал-мајор Марк Бартман.

Госте из Сједињених Америчких Држава данас је у касарни „Бањица 2“ примио начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са сарадницима.

У изјави за медије, генерал Диковић је, уз изразе добродошлице гостима, истакао да је циљ посете анализа досадашње једанаестогодишње сарадње и сагледавање области будуће сарадње.

– Резултати сарадње су видљиви, а добар пример је пројекат „Хуманитарна асистенција“, али и заједнички развој капацитета за обуку наших и страних јединица за учешће у мултинационалним операцијама, уз развој капацитета Центра АБХО, као и развој и унапређење војно-медицинске сарадње, рекао је начелник Генералштаба.

Кад је реч о будућој сарадњи, генерал Диковић је истакао да са обе стране постоји добра воља за проширење сарадње и као добар пример навео је развој Центра за усавршавање и обуку војнослужбених паса, али и друге активности у правцу унапређења капацитета противтерористичке борбе, с циљем одржавања безбедног окружења у региону и свету.

– Терористичка дејства се с бојних поља данас преносе у градове и нужност је развијање капацитета снага за борбу у урбаним срединама па желимо да с Националном гардом Охаја развијамо центар за обуку за борбу у градској средини – рекао је начелник Генералштаба Војске Србије. Такође, генерал Диковић је истакао да је за Србију веома важно присусутво Националне гарде Охаја у саставу КФОР-а, који обезбеђује мир на простору јужне српске покрајине Косова и Метохије.

Захваљујући на добродошлици, командант Националне гарде Охаја, генерал-мајор Марк Бартман је подсетио на недавно обележену десетогодишњица успешне сарадње у Колумбусу, што даје подсрек за реализацију и знатно сложенијих задатака, а један од њих је и заједничко ангажовање медицинских тимова у децембру ове године.
 
Планирано је да команданта Националне гарде Охаја данас прими министар одбране Зоран Ђорђевић, а посетиће и Управу за војно здравство. У наставку посете, делегација из Охаја обићи ће 98. ваздухопловну бригаду и Основну школу „Светозар Марковић“ у Краљеву, где је 2012. године, у оквиру пројекта „Хуманитарна асистенција“, реновирана фискултурна сала.  Сутра ће гости из Охаја обићи Центар АБХО у Крушевцу и културно-историјске знаменитости тог краја као и манастир Жичу.

Повезане вести