Свечана академија поводом Дана ветерана

Субота, 3.12.2016 | Култура и традиција

Свечаном академијом коју су синоћ у Дому Гарде на Топчидеру приредили Министарство одбране и удружење за неговање традиција Уметничко стваралаштво „Божури“ обележен је 4. децембар – Дан ветерана.

– Тог дана, 1912. године, потписано је примирје у Првом балканском рату. У то време, бригу о старим ратницима водило је Министарство војно. И данас ми бринемо о војним ветеранима, онолико колико можемо, свесни да та наша брига није довољна за оно колико вреди оно што су они урадили за нас. Министарство одбране Србије са изузетном пажњом наставља да негује све наше традиције. Хвала вам свима, у име Србије у којој данас живимо, рекао је државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић.

Свечаности су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, заменик начелника Генералштаба генерал-потпуковник Јовица Драганић, генерални секретар председника Србије Недељко Тењовић, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, владика топлички Арсеније испред, бројни ветерани, чланови удружења ветерана, пензионисани генерали и адмирали и други гости.

Сценски програм је обухватио велика искушења пред којима је била Србија од 1912. до 1999. године. Пред присутним старим борцима, члановима њихових породица и старешинама, продефиловали су многи јунаци попут Милунке Савић, војводе Степе Стеапновића, војводе Вука, најмлађег официра у историји ратовања Момчила Гаврића, песника Милана Ракића и хероји који су 1999. године бранили земљу пред најјачом војном силом у историји. Бројне глумце, чланове удружења Уметничко стваралаштво „Божур“ и уметнички ансамбл Војске Србије „Станислав Бинички“, окупила је под својом сценаристичком и редитељском палицом глумица Ивана Жигон. На самом крају, публика је посебно поздравила неколико ветерана Другог светског рата. 

Повезане вести