Шведски генерал Калерт на вежби Викинг 18

Субота, 21.4.2018 | Обука

Издвојено командно место вежбе Викинг 18 у Србији, данас је обишао руководилац вежбе генерал-мајор Андерс Калерт из Оружаних снага Краљевине Шведске, у пратњи начелника штаба Команде за обуку бригадног генерала Дејана Јанковића.

Генерал Калерт је током боравка у Србији обишао све сегменте вежбе на издвојеном командном месту, где је имао прилику да се упозна са начином организовања вежбе и да разговара са учесницима вежбе.

– Мислим да вежба Викинг 18 представља добру прилику за увежбавање и обучавање како треба радити у некој широј перспективи, приликом решавања кризе у некој земљи. Суштина је у томе да проблеме не решава само војска, већ се они решавају интеракцијом војске, цивилних организација и полиције. Овај свеобухватан приступ је нешто што треба увежбавати и ми то радимо овде на Викингу – рекао је генерал Калерт на крају свог обиласка. – Оно што сам видео овде у Србији, а заиста сам захвалан на прилици да обиђем ово издвојено командно место, је то да сте од почетка имали неопходне вештине и знања о томе како треба организовати вежбу подржану рачунарским симулацијама, и то је разлог због кога сте могли врло брзо да уђете у сценарио вежбе и да искористите све могућности које он може да пружи. Уверио сам се у обученост састава и међусобну интеракцију и чуо веома добре закључке које вежбајући састав изводи из различитих догађаја. Импресиониран сам знањем и вештинама које српски официри поседују.

Начин организовања вежбе Викинг 18 и учеснике вежбе генералу Калерту је представио руководилац вежбе у Србији пуковник Мичо Бранковић, начелник Центра за обуку путем симулација. 

– Изузетна је част и привилегија за издвојено командно место Викинг 18 у Србији и Центар за обуку путем симулација што смо имали прилику да угостимо генерала Калерта, руководиоца највеће међународне вежбе подржане рачунарским симулацијама на свету. Ова посета за нас представља сигнал да је Војска Србије уложила изузетно велики напор и извршила веома квалитетне и свеобухватне припреме за реализацију једне овакве сложене вежбе. На посебан захтев генерала Калерта, приказали смо и могућности софтвера JCATS, који ми користимо у националним вежбама подржаним рачунарским симулацијама – рекао је пуковник Бранковић.

Генерал Калерт се данас састао и са вршиоцем дужности начелника Управе за обуку и доктрину (Ј-7) Генералштаба Војске Србије пуковником Бошком Зорићем, са којим је разговарао о обуци, начину извођења вежби и могућностима за унапређења сарадње у области обуке. 

Вежба Викинг 18, која траје од 16. до 26. априла 2018, највећа је командно-штабна дистрибуирана вежба која се организује у свету. Ове године вежба се осим у Србији изводи се на издвојеним командним местима у Бразилу, Бугарској, Ирској, Финској и Шведској, а у њој учествују више од 3000 учесника из 61 земље. 

Повезане вести