Обележен Дан Специјалне бригаде и десетогодишњица формирања

Четвртак, 29.9.2016 | Култура и традиција

Свечаност поводом обележавања Дана Специјалне бригаде одржана је данас у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву.

Свечаности су присуствовали изасланик председника Републике Србије Милорад Симић, министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума, представници Министарства одбране и Војске Србије, МУП-а, представници локалне самоуправе, Српске православне цркве, као и многобројни грађани.

Председник Републике Томислав Николић, поводом десетогодишњице од формирања Специјалне бригаде, одликовао је јединицу Орденом заслуга за одбрану и безбедност III степена, који је изасланик председника Симић током данашње свечаности уручио команданту Специјалне бригаде бригадном генералу Зорану Величковићу.

Честитајући празник и јубилеј, изасланик председника Републике истакао је да је oрден врховног команданта Војске Србије резултат вишегодишњег пожртвованог рада те јединице и изразио уверење да ће одликовање бити подстрек за још бољи рад, а осталим јединицама пример који треба да следе.

Према речима команданта Специјалне бригаде генерала Величковића, у историјским оквирима десет година се чини као кратак период, али темпо којим је бригада живела и радила био је изузетно динамичан и богат. Прву декаду постојања Специјалне бригаде, додао је, обележило је више од 10 хиљада гађања, више десетина хиљада падобранских скокова, хиљаде сати зарона, стотине курсева и селективних обука, као и учешће у хуманитарним акцијама када год је то затребало.

– У основи постигнутих успеха налазе се добро обучени, организовани и ефикасно вођени официри, подофицири и војници. Процес одабира кадра за Специјалну бригаду, као и његов развој и даље вођење у служби јесте и биће квалитетан и непрекидан, јер су људи најзначајнији фактор у свим јединицама ове врсте у свету – поручио је генерал Величковић додајући да врхунски кадар употпуњује савремено наоружање и добра материјална база обуке.

Након војничког дела свечаности, свечаног дефилеа и падобранских скокова припадника Специјалне бригаде, команданти су положили венац у спомен-соби те јединице у знак сећања на погинуле припаднике, а поводом Дана бригаде организована је и акција „Отворени дан“, па су капије касарне „Растко Немањић“ данас биле отворене за све посетиоце.

Специјална бригада je формирана 29. септембра 2006. године, преформирањем и обједињавањем 72. специјалне и 63. падобранске бригаде, као и делова 82. поморског центра и Противтерористичког одреда „Кобре“. 

Повезане вести